Meerssen als regiegemeente kost 3 á 4 miljoen

Woensdagavond waren de gemeenteraden van Maastricht en Meerssen uitgenodigd  door bureau Berenschot in gemeenschapshuis de Stip om kennis te nemen van de resultaten van het onderzoek ‘Regieorganisatie Meerssen met Maastricht’. Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk dat Meerssen alleen als regiegemeente samen met Maastricht nog toekomst heeft.

Meerssen al jaren in zwaar weer
Meerssen verkeert al jaren in zwaar weer, het financiële plaatje is zorgwekkend en de ambtelijke organisatie hapert voortdurend. Volgens Berenschot is er maar één oplossing mogelijk, een regieconstructie aangaan met Maastricht. Alleen op deze manier behoudt Meerssen een zelfstandig gemeentebestuur en blijft zelf het beleid bepalen. De ambtelijke organisatie  wordt echter in de Maastrichtse organisatie geschoven.

Kosten tussen 3 en 4 miljoen
Maastricht wil wel helpen, maar wil niet opdraaien voor de kosten. Meerssen zal Maastricht dan ook schadeloos moeten stellen. Volgens het bureau gaat alleen al de samensmelting van beide organisaties naar verwachting tussen 3 tot 4 miljoen Euro kosten. Concreet betekent dit dat er voor 120 mensen een nieuwe werkplek in Maastricht gevonden moet worden.

Winst?
Volgens bureau Berenschot zal het zeker twee jaar duren alvorens de samenvoeging haar vruchten kan gaat afwerpen. Zaken zoals Legeskosten en bezuinigmaatregelen kunnen echter nog roet in het eten gaan gooien en dan zou Meerssen alsnog zelfs duurder uit zijn.

Keuze door de gemeenteraad
Voor het einde van het jaar moet de gemeenteraad een besluit nemen over de toekomst van Meerssen. Momenteel zijn er maar twee keuzes. Zo lang mogelijk zelfstandig blijven en investeren in de huidige organisatie of regiegemeente met Maastricht.

Lees vorig bericht

Robert Smeets te gast in het 80’s Café

Lees volgend bericht

Harley Davidson Club BIG mag voor €4.399,- per jaar in accommodatie blijven