Activiteiten rondom 75-jarige bevrijding komende week

Zondag 15 september, 10.00-12.50 uur:
‘Liberty Tour’ door alle kernen

Een karavaan van ca. 100 legervoertuigen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog trekt door de vijf kernen van de gemeente Meerssen. Dit is de zogenaamde Liberty Tour’ (vrijheidstoer). Ook trekken ca. 10 Amerikaanse veteranen die de bevrijding hebben meegemaakt mee in deze stoet. In elke kern wordt even halt gehouden om enkele artiesten te laten optreden. Zij zingen liedjes uit de dagen van de bevrijding.

Zondag 15 september, 10.00 uur:
Herdenkingsdienst in Geulle

Bij het H. Hartbeeld aan de Hulserstraat in Geulle wordt om 10.00 uur een herdenkingsdienst in de openlucht gehouden. Met medewerking van het Gäöls Mannenkoor, Harmonie Sint  Caecilia, Fanfare Sint Martinus en Scouting Geulle. Als de Liberty Tour door Geulle is getrokken, is er om ca.12.45 uur op het plein in het centrum muziek van de harmonie en fanfare.

Zondag 15 september, 11.30 – ca.18.00 uur:
‘Dansen op de Markt’ in Meerssen

Als de Liberty Tour voorbij is getrokken, kan er op de Markt in Meerssen in de openlucht gedanst worden. Er ligt dan een heuse houten dansvloer op het plein voor de basiliek. Orkest ‘In Motion’ speelt dan met name muziek uit de jaren ’40 en ’50. Het orkest speelt van 11.30 tot ca. 16.00 uur. Daarna zorgt een DJ voor dansmuziek. Voor drankjes en/of een hapje kunt u terecht bij de diverse terrassen en horecazaken op de Markt.

Zondag 15 september, 15.00 uur:
Opening expositie in de Synagoge

In de voormalige Joodse synagoge aan de Kuileneindestraat in Meerssen wordt een tentoonstelling geopend van de Joods-Poolse beelden kunstenaar Celnikier.

Maandag 16 september, 19.30 uur:
Dia-lezing en boekpresentatie over Ulestraten in de Tweede Wereldoorlog

Pierre de Rooy, inwoner van Ulestraten en voormalig directeur van basisschool De Triangel, heeft zich jarenlang verdiept in de gebeurtenissen in het dorp Ulestraten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Daarover heeft hij een boek geschreven, dat tijdens deze bijeenkomst gepresenteerd wordt. Uiteraard zal Pierre eerst het nodige vertellen over die periode met een dia-lezing. Deze vindt plaats in gemeenschapshuis D’n Huppel in Ulestraten en duurt tot 22.00 uur. Entree is gratis.

Dinsdag 17 september, 19.00-20.00 uur:
Herdenkingsbijeenkomst in Ulestraten

Op 17 september 1944 werd Ulestraten bevrijd. Dit wordt herdacht tijdens een openluchtherdenking bij het oorlogsmonument aan de Sint Catharinastraat in Ulestraten. Met medewerking van o.a. Fanfare Concordia, Scouting Don Bosco, basisschool De Triangel, Marjo van Es en buurtnetwerk Ulestraten. Voorafgaand is er om 18.00 uur een herdenkingsmis in de Sint Catharinakerk.

Donderdag 19 september, 19.30 uur:
Lezing De Bevrijding van de Gemeente Meerssen

In gemeenschapshuis De Auw Kèrk in Bunde zal dr. Paul Bronzwaer uit Maastricht, historicus en deskundige inzake de periode van de Tweede Wereldoorlog in Limburg een lezing geven over de bevrijding van Rothem, Meerssen, Ulestraten, Bunde en Geulle.

Vrijdag 20 september, 19.00 uur:
Versierde fietsen- en karrentocht voor kinderen

Alle kinderen tot ca. 12 jaar worden opgeroepen hun fiets, driewieler, kar, step of zelfs kinderwagen, te versieren in de kleuren rood-wit-blauw en/of oranje en mee te gaan met deze feestelijke tocht. We hopen dat de ouders of grootouders een handje zullen helpen bij  het versieren van de fiets.

De tocht vertrekt om 19.00 uur vanaf het Pastoor Geelenplein, vóór gemeenschapshuis De Koel in Rothem. De route gaat naar Meerssen. De tocht eindigt op het kerkplein aan de Hoogveldweg in Meerssen-West. Voor de mooist versierde fietsen, karren, e.d. zijn er prijzen.

Zaterdag 21 september, 20.00 uur:
Bevrijdingsconcert, aansluitend fakkeltocht

Dit concert staat geheel in het teken van het thema ‘Vrede en vrijheid’ en vindt plaats op de binnenplaats van het gemeentehuis. Entree is gratis. Er is een gevarieerd muzikaal programma met  optredens van het Meerssens Mannenkoor, solozangeres Lucette van den Berg (zingt Jiddische liederen) en Fanfare Concordia uit Ulestraten. De concertoptredens worden afgewisseld met gedichten over vrede en vrijheid. Na het concert is er om ca. 22.00 uur een fakkeltocht door het centrum van Meerssen met de afsluiting bij de Vredeskapel achter de basiliek.

Lees vorig bericht

Bevrijdingsconcert en fakkeltocht

Lees volgend bericht

Open dag Ten