Presentatie over de geschiedenis van waterputten in Ulestraten

Op woensdag 2 oktober geeft Fred Erkenbosch voor IVN Ulestraten een presentatie over de geschiedenis van waterputten en andere drinkwatervoorzieningen in Ulestraten.

Geschiedenis
Drinkwatervoorzieningen in het verleden waren vooral te vinden op plaatsen waar dit water aan de oppervlakte komt door bronvorming aan de randen van de plateau’s zoals in Waterval. Onze voorvaders vestigden zich in hoofdzaak daar waar helder en voldoende water aanwezig was (eerste levensbehoeften) eerst in de rivierdalen van de Maas en Geul. Later trokken ze richting de plateau’s, hier waren de bewoners vooral afhankelijk van regenwater dat opgevangen werd in zelf gegraven poelen of kuilen. In het begin van de 19e eeuw lagen er nog drinkpoelen voor vee o.a. op Genzon en in de Dorpstraat. Later werden met primitieve middelen meters diepe waterputten geslagen om aan goed drinkwater te komen maar ook hier was de hygiëne niet altijd evengoed. In 1866 was in Ulestraten een besmetting van cholera uitgebroken. Sommige dorpsputten lagen maar enkele tientallen meters verwijderd van een kerkhof of mestvaalt.

Waterputten
De aanleg van de waterleiding (nu WML) deed in Ulestraten in 1950 zijn intrede, zo verdwenen de meeste waterputten of werden onklaar gemaakt. In sommige dorpen op het plateau zijn nog waterputten aanwezig zoals in Kasen, Schimmert en Nuth. Enkele particuliere putten in Ulestraten (o.a. de Ulestraterhof en bij kasteel Vliek) zijn op een bijzondere fraaie manier behouden gebleven. We laten enkele van deze putten zien in de presentatie. Zo ook de oprichtingsakten uit 1909 van de Waterputverenigingen van Schietecoven en Moorveld.

De aanvang is op woensdag 2 oktober om 19.30 uur in het IVN-lokaal D’n Haamsjeut.

Lees vorig bericht

IVN lezing paddenstoelen in de winter

Lees volgend bericht

Komende maanden duidelijkheid over toekomst camping