Activiteiten rondom 75 jarige bevrijding Meerssen

Dinsdag 24 september, 11.30 uur:
Herdenkingsceremonie in Rothem

Locatie: bij kruisbeeld Kruisdonk

In september 1944 was Rothem al bevrijd. Dit werd gevierd met het eten van spek en ei op de binnenplaats van de boerderij Tussen de Bruggen 82. Tijdens de festiviteiten reed plotseling een Amerikaanse jeep uitgerust met mortiergeschut de binnenplaats op. De jeep voerde een beschieting uit op Villa Schoonzicht (bij rotonde Volderstraat Meerssen) waar Duitsers gelegerd waren. De Duitsers schoten ca. 20 granaten terug. Deze kwamen terecht in de Kuilenstraat (Smeets naaiatelier), bij de familie Boesten aan de Ambyerweg en bij boerderij Limpens (Kruisdonk). Bij deze beschieting werden 12 mensen gedood. De meeste van de slachtoffers waren op 12 september 1944 bij boerderij van Slangen aan de Kruisdonk melk aan het halen voor hun gezinnen toen ze door het Duitse granaatvuur werden getroffen Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is een kruisbeeld opgericht. Een groep militaire veteranen heeft dit kruisbeeld geadopteerd en organiseert deze herdenking.

Dinsdag 24 september, 19.30 uur:
Lezing over de bevrijding van de Gemeente Meerssen

Dr. Paul Bronzwaer zal voor de tweede maal een lezing geven over de bevrijding van Rothem, Meerssen, Ulestraten, Bunde en Geulle. Dit keer in het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), Markt 50 in Meerssen.

Zaterdag 28 september, 20.00 uur:
Concert Harmonie Sint Agnes Bunde

Harmonie Sint Agnes Bunde geeft een jubileumconcert in het kader van haar 100-jarig bestaan. Een deel van het concertprogramma bestaat uit werken die met het thema ‘Vrede en vrijheid’ verband houden, o.a. ’75 Jaor Vreej’, ‘March of the Bridge over the River Kwai’ en ‘Requiem for a soldier’.

Lees vorig bericht

Politie roept getuigen op

Lees volgend bericht

Fietsen en karrentocht 75 jaar bevrijding