Joseph en Anne Mommers postuum geëerd met Marsna Erepenning

Tijdens het Bevrijdingsconcert heeft burgemeester Clermonts zaterdagavond postuum de Marsna Erepenning van Verdiensten der gemeente Meerssen uitgereikt aan Joseph en Anna Mommers. Het echtpaar Mommers ontvangt de Erepenning omdat zij 19 maanden lang, tijdens de Tweede Wereldoorlog, het joodse echtpaar Albert en Eva Zeligman hebben laten onderduiken op de zolder van hun bakkerij. Hierdoor overleefde het echtpaar Zeligman de oorlog. Michel Mommers, de zoon van het bakkersechtpaar, nam de Erepenning, namens zijn overleden ouders, in ontvangst.

Burgemeester Clermonts overhandigd de Marsna Erepenning.

Ondergedoken op zolder
Het echtpaar Zeligman runde een slagerij aan het Weerterbroek nu Sint Josephstraat, vlak in de buurt van bakkerij Mommers in de Bunderstraat. Zeligman was er zeker van dat de Duitsers hen opnieuw zouden komen ophalen voor deportatie. Dit was op 25 augustus 1942 al eens gebeurd. Hij besprak dit met bakker Mommers. In februari 1943 stond het echtpaar Zeligman voor de deur van bakkerij Mommers. Vanaf die dag zijn zij op de zolderverdieping ondergedoken.

Met gevaar voor eigen leven
Joseph en Anna Mommers deden of zij nergens van wisten. Zij liepen groot gevaar, net als hun kinderen. Het personeel werd door Anna Mommers op een afstand gehouden. Als er bezoek over de vloer kwam, was ze doodsbang dat iemand de onderduikers zou ontdekken. Albert Zeligman en zijn vrouw Eva konden in september 1944, door de bevrijding, het onderduikadres verlaten. Zij hadden dankzij Joseph en Anna Mommers de oorlog overleefd.

Lees vorig bericht

Heeft u iets gemist in het kader van 75-jaar bevrijding? ga naar onze website en klik op “75-jaar bevrijding”

Lees volgend bericht

Hart van Meerssen: ‘geven is het mooiste wat er is’