Regiegemeente wordt verder onderzocht

Het onderzoek naar de vorming van een Regiegemeente met Maastricht wordt voortgezet. Gisteren besliste de raad met de kleinst mogelijke meerderheid ( 9 voor en 8 tegen ), dat opnieuw 400.000 euro beschikbaar wordt gesteld om de verdere plannen uit te gaan werken om zo uiteindelijk per 1 januari 2021 het plan af te kunnen ronden.

Raad Meerssen maakt beleid, Maastricht voert het uit
Mocht Meerssen verdergaan als Regiegemeente met Maastricht, dan zullen de ambtenaren grotendeels verhuizen naar Maastricht. De gemeenteraad blijft echter in dit voorstel de regie behouden. Met andere woorden zij maken het beleid en de ambtenaren in Maastricht voeren het uit.

Kosten Regiegemeente gaan maximaal 700.000 euro per jaar kosten
In een eerdere bijeenkomst had de fractievoorzitter van der Bijl van BRUG-M uitgelegd wat de consequenties zouden zijn als Meerssen zou kiezen voor een Regiegemeente. De kosten zouden dan kunnen oplopen tot 700.000 euro per jaar. Dit bedrag zouden de burgers van Meerssen hoe dan ook moeten gaan ophoesten. Deze presentatie bracht verschillende raadsleden dan ook aan het twijfelen. Van der Bijl vond verder dat de regiegemeente weggegooid geld was en verwachtte dat we op termijn toch zouden worden ingelijfd bij Maastricht.

De oppositiepartijen pleitten meermaals voor een breder onderzoek
De oppositiepartijen FOCUS en Lokaal DNA hebben zich al vanaf het begin tegen het onderzoek naar een Regiegemeente gekeerd. Via verschillende moties hebben ze meermaals verzocht voor een breder onderzoek. Zij hadden graag gezien dat ook andere opties onderzocht zouden worden, zoals zelfstandigheid of een herindeling met bijvoorbeeld Valkenburg of Beek. De raad besliste echter anders. Opnieuw pleitten beide partijen voor een breder onderzoek en wilden daarbij de burgers van Meerssen, middels een referendum, bij de plannen betrekken. Beide amendementen werden echter opnieuw verworpen.

Raadslid BRUG-M gaf doorslag
Na enkele schorsingen kon uiteindelijk tegen de klok van twaalf uur gestemd gaan worden over het voorstel. In eerste instantie dreigde het voorstel te worden verworpen. Echter binnen BRUG-M stonden niet alle neuzen dezelfde kant op. Sjraar Hovens bleek nog steeds zijn twijfels te hebben en besloot, in tegenstelling tot zijn andere fractiegenoten, vóór het voorstel te kiezen. Daarmee werd het voorstel aangenomen met 9 tegen 8 stemmen en gaat het onderzoek de volgende fase in.

Lees vorig bericht

Garage-Sale in Geulle

Lees volgend bericht

Wegafsluitingen tijdens Sfeervol Meerssen Run