Wel of geen wintertijd?

In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober is de wintertijd weer begonnen. Het fenomeen zomer- en wintertijd staat al jaren ter discussie. Moeten we de klok twee keer per jaar blijven verzetten of schaffen we boel af?

Oorsprong
In Nederland bestaat de zomer- en wintertijd sinds 1977. Voor die tijd kenden we nog geen “nacht van de nacht” of de “gebroken zomernacht”. Wellicht was het de Amerikaanse geleerde Benjamin Franklin (1706-1790) die voor eerst voorstelde om eens serieus na te denken hoe effectief om kon worden gegaan met daglicht. Hij schreef hier een humoristisch artikel over waarin stond hoe hij op een dag om zes uur s’morgens opstond en zag dat de zon al op was en ook al licht gaf. Voorkom verspilling van kaarsen en “leef” de zomerdagen dus wat eerder, was zijn visie. Het was de Brit William Willett (1856-1915) die met het eerste serieuze plan kwam om daadwerkelijk de klok te verzetten.

Eerste Wereldoorlog
Tijdens de eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers de zomertijd echt ingevoerd. Oorlog was duur en dit was een manier om op kolen te besparen. Andere landen zoals Frankrijk, Engeland en Nederland volgden. In de periode tussen de twee Wereldoorlogen was er geen sprake van zomer- of wintertijd, maar in de tweede Wereldoorlog werd opnieuw een zomertijd ingevoerd. Op last van Duitsland moest Nederland de klok één uur en veertig minuten vooruit zetten, zodat de tijd in beide landen gelijk zou lopen. Dit werd na de oorlog weer teruggedraaid.

Noodzakelijk?
in 1977 werd door de oliecrisis opnieuw de zomer- en wintertijd ingevoerd. Dit om energie te besparen. Tegenwoordig is dit achterhaald en vraagt men zich af of het nog nut heeft. Ieder jaar opnieuw laait de discussie op om het af te schaffen. Volgens het RIVM is het beter voor het bioritme, en dus de gezondheid van de mens, als we het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. Binnen de Europese Commissie ligt het voorstel voor alle lidstaten om een vaste tijdsinstelling voor het hele jaar en dus niet meer te wisselen. Dit zal echter niet gebeuren voor april 2021 omdat het voorstel geen instemming kreeg van de lidstaten

Voorlopig hebben we dus gewoon nog even te maken met die zomer- en wintertijd en moeten we er op tijd aan denken dat de klok voor- of achteruit wordt gezet.

Lees vorig bericht

Halloweengriezels in centrum van Meerssen

Lees volgend bericht

Het nieuws besproken: regiegemeente, Sint Catharinastraat en Halloween