De Geul van bron tot monding door Olaf Op den Kamp

Op maandag 18 november organiseert IVN Meerssen een lezing door Olaf Op den Kamp waarin we kennis maken met de Geul. De Geul ontspringt uit bronnen in het Aachener Wald, vlakbij de Duits-Belgische grens.

Meanderende Geul
De prille Geul meandert door de weilanden rondom de dorpen Hauset en Hergenrath. Bij de majestueuze Eyneburg volgt ze een diep ingesneden ravijndal dat volstaat met prachtige voorjaarsbloeiers. Even verderop liggen de voormalige zinkmijnen van Neutraal-Moresnet en Plombières en bloeien Zinkviooltjes op de oever. Bij de Geultunnel houden zich Grote gele kwikstaarten en IJsvogels op. Tussen Plombières en de Nederlandse grens is vrijwel het gehele dal omgevormd tot natuurgebied met bloemrijke hooi- en weilanden met Scherpe boterbloemen erin. Boven het water fladderen ’s zomers Weide- en Bosbeekjuffers. Langs de Heimansgroeve en de Volmolen stroomt de Geul Nederland binnen.

Vakwerkhuizen
Tussen Epen en Mechelen vinden we veel fraaie vakwerkhuizen. We passeren Klooster Wittem en bereiken de prachtige tuin van Kasteel Wijlre die sterk doet denken aan beroemde tuinen in Engeland. In de hellingbossen groeien wilde orchideeën en een prachtige voorjaarsflora. In het drukke Valkenburg brengen we een bezoek aan de mergelgrotten om daarna in Ingendael op zoek te gaan naar grote grazers en Bevers. Natuurlijk komt ook de kerk van Houthem-St. Gerlach aan bod, evenals de gotische basiliek van Meerssen. Bij Bunde passeert de Geul het Julianakanaal om dan bij Voulwames in de Maas uit te monden. Olaf Op den Kamp (1974) schreef dit voorjaar een nieuwe wandelgids “De Geul van bron tot monding” met daarin 10 wandelingen langs de Geul. Deze wandelgids is ook te koop tijdens deze avond.

Proostenkelder
De lezing is op maandag 18 november om 19:30 uur in de Proostenkelder achter de basiliek van Meerssen markt 25 a. Iedereen is welkom en belangstellenden hoeven geen lid te zijn van IVN Meerssen. De entree is gratis. Info: Ria Tuijt: 06 42414956

Lees vorig bericht

IVN educatie Maastricht: paddenstoelenexcursie in de Dellen

Lees volgend bericht

De Geul van bron tot monding door Olaf Op den Kamp