Column: Nacht van de nacht “oh wat een nacht”

Het is de zaterdagavond voordat de klok wordt omgezet naar wintertijd. Thuis is het gezellig gemaakt met kaarsjes op tafel, hapjes op schaaltjes en sausjes in kommetjes. Ja we willen het meemaken. De nacht van de nacht. Licht uit en sterren kijken in een donkere hemel.

Stock Foto

De Basiliek in het duister gezet en het Klant Contact Centrum werd niet aangestraald. Ja dat zal sfeerrijk zijn. Samen naar buiten om te gaan kijken. Oh ja de kaarsjes even uitgeblazen.  Maar een ding werd snel duidelijk. Wolken bleven voor de sterren die waren dus niet te zien. Maar ja hoe zou het dan zijn, donkerzwart of toch nog restlicht van verre oorden?

Benieuwd en verwachtingsvol hoopten we erop dat de wolken zouden verdwijnen en de sterren konden flonkeren aan een donkere hemel. Maar die hoop werd wreed verstoord. Vanuit het noordwesten doemde een spookachtig oranje licht op. Het zwelde aan en werd steeds krachtiger. De hele hemel nam de kleur van het licht aan. Wat zou het zijn? Een UFO? Aliëns? Halloween? Het einde der tijden? Of kwam de zon eens een keer van de verkeerde kant op? De schrik vloog ons om het hart.

Stock Foto

Maar nee dit alles was het niet. Ergens op een industrieterrein hadden ze geen oog voor de Nacht van de Nacht. Zij schrokken van de duisternis en dachten door een grote fakkel aan te steken dat zij de omgeving van licht en geluid moesten voorzien. Teleurgesteld naar binnen. Kaarsjes aan. Hapjes eten en geen donkerte gezien. Het was me het nachtje wel. En de klok die ging op winterstand. “Oh wat een Nacht.”

Adrie Vandewall
redacteur meer Vandaag

Lees vorig bericht

Prins uitroeping Sjots en Sjeif

Lees volgend bericht

Provincie onderzoekt koopgedrag Meerssen