Nieuwjaarstoespraak burgemeester Clermonts: Schouder aan schouder, jong en oud

Maandagavond 6 januari vond de traditionele gemeentelijke nieuwjaarsreceptie plaats in het Klant contact centrum (KCC) van de gemeente Meerssen. Tijdens deze bijeenkomst sprak burgemeester Clermonts haar jaarlijkse nieuwjaarstoespraak, dit jaar met als thema : ‘schouder aan schouder, jong en oud’.

Terugblik 75 jaar bevrijding
In haar toespraak blikte de burgemeester terug op de festiviteiten rond de 75 jarige bevrijding van Limburg, over de intocht van de veteranen in Mesch, het postuum uitreiken van de Marsna Erepenning aan de zoon van familie Mommers, het concert op de binnenplaats van het bestuurscentrum en de fakkeltocht na afloop van dit concert. Ze dankte alle inwoners van Meerssen voor het prachtige onthaal dat de oud-strijders kregen. Ook de vele vrijwilligers werden nogmaals bedankt voor hun inzet. Daarna werden de toehoorders getrakteerd op een muzikaal fragment uit de film Schindler’s List.

Zware opgaves in 2020
Volgens onze burgemeester staat Meerssen de komende tijd, net zoals de meeste andere gemeenten, voor verschillende zware opgaves, zoals de energietransitie en de CO2 discussie. De tijd van praten is volgens haar voorbij en we zullen moeten overgaan tot actie. Hierbij stelde de burgemeester de toehoorders de vraag of moeder Aarde misschien wel té lang en té lief voor ons was geweest ?

Regiegemeente
Er werd ook stilgestaan bij de te vormen regiegemeente met Maastricht in 2021. Het zal een belangrijk jaar worden voor Meerssen De plannen zullen de komende maanden verder worden uitgewerkt en aan de raad worden voorgelegd. Het wordt een moeilijke maar noodzakelijke opgave, aldus de burgemeester. Toch prees zij vooral ook de samenwerking op dit moment met buurgemeente Maastricht.

Gezondheidsachterstand
Toch moeten we ons ook zorgen maken over ons zelf. Limburg kent een gezondheidsachterstand ten opzichte van de rest van Nederland. Deze achterstand begint al op jonge leeftijd. Zo worden er in Limburg meer baby’s te vroeg of met een te laag geboortegewicht geboren. 17% van de kinderen heeft een leerachterstand en steeds meer jongeren maken gebruik van jeugdhulp. 15% van de kinderen leidt aan overgewicht. Er is dan ook hier volop werk aan de winkel, aldus de burgemeester.

Jubilea in onze gemeente
Er werd tijdens de speech ook stilgestaan bij het rijke verenigingsleven in onze gemeente. Er werd hierbij gerefereerd aan het 100 jarig jubileum van harmonie st. Agnes uit Bunde en het 125 jarig jubileum van harmonie St. Cecilia uit Geulle. Afgelopen jaar werden ook 21 gouden, 20 diamanten en 5 briljanten bruidsparen thuis bezocht. 14 Gouden bruidsparen werden in december op het gemeentehuis ontvangen. Onze oudste inwoner is mevrouw Hendriks uit Geulle vierde in oktober haar 102e verjaardag. De jongste inwoner is Thomas werd op 19 december geboren en is daarmee de 18.801ste inwoner van onze gemeente.

Complimenten aan ondernemers
Ook complimenteerde de burgemeester de ondernemers in onze gemeente over hun creativiteit tijdens verbouwingen, met name het st. Agnesplein en het centrum van Meerssen. Zij riep alle inwoners op om toch vooral bij de lokale ondernemers hun boodschappen te blijven kopen en zodoende een steentje bij te dragen aan de leefbaarheid van de kernen. Ze riep verder alle Meerssenaren op om toch vooral ook de schoonheid van onze gemeente uit te blijven dragen.

Persoonlijk tintje
De toespraak werd afgesloten met een persoonlijk tintje. Zichtbaar trots sprak onze burgermoeder over de geboorte van haar eerste kleinkind op zondag 27 oktober. Ook werd er opnieuw even stilgestaan bij de hersenbloeding die Wethouder Volders afgelopen najaar trof. De burgemeester wenste hem en zijn familie veel sterkte, beterschap en een spoedig herstel.

Lees vorig bericht

Prinsuitroeping CV de Koelekopkes Rothem

Lees volgend bericht

Jeugdzitting en jeugdprinsuitroeping Geulle