Simpelveld koopt kunstwerk Bundense kunstenaar

De gemeente Simpelveld heeft een bronzen beeld aangekocht van de Bundense kunstenaar Wil van der Laan. Het is een eerbetoon aan 75 jaar bevrijding. Het beeld vertelt het verhaal van twee verzetshelden, Sjeng Coenen uit Simpelveld en Joep Francotte uit Vaals.

Wasmodel eerder te zien in Erfgoedhuis
Op verzoek van de gemeente Meerssen maakte van der Laan eerder ter gelegenheid van een expositie in het Erfgoedhuis, 75 jaar bevrijding een klein wasmodel van een van de meest opvallende gebeurtenissen in onze gemeente.

Twee verzetsstrijders
Twee verzetsstrijders, Sjeng Coenen en Joep Francotte zaten de laatste maanden van de oorlog ondergedoken in Ulestraten. Hier werden beiden, enkele dagen voor de bevrijding, door de Duitsers opgepakt en overgebracht naar Valkenburg. Vanuit Valkenburg werden beide mannen achter een auto vastgebonden en de Cauberg opgesleept. Daar werden beiden vervolgens gefusilleerd.

Inspiratie boek Houd Moed
Van der Laan liet zich vooral inspireren door het boek Houd Moed. Hierin wordt dit gebeuren tot in het kleinste detail beschreven. De kunstenaar heeft groot respect voor beide mannen. Tijdens het maken van het kunstwerk stelde van der Laan zich dan ook meermaals de vraag wat er in de geest van beide mannen moet zijn omgegaan tijdens hun tocht naar de executieplek.

Bewustwording
Van der Laan hoopt dat zijn brons bijdraagt aan de bewustwording van onze vrijheid en de verschrikkelijke offers die de oorlog en verzet heeft gevraagd. “We moeten voorkomen dat deze verschrikkelijke periode vergeten wordt”, aldus de kunstenaar.

Lees vorig bericht

Dichter Rouke van der Hoek in kunstzinnig Meerssen

Lees volgend bericht

Kijk terug: Meer bekeken “doa moste met ljerre leve”