Eigenaar Proosdij zet onderhandelingen per direct stop

De advocaat van mevrouw Gitte Pinckaerts, eigenaar van de Proosdij, heeft donderdag 23 januari aan de gemeente laten weten dat zij de onderhandelingen per direct stop zet. Als gevolg van deze opschorting zal de gemeente nu op zoek moeten naar een nieuwe vergaderlocatie. Volgens verantwoordelijk wethouder Jan Gulikers gaat de gemeente gerechtelijke stappen ondernemen.

Kwestie loopt al jaren
De kwestie Proosdij loopt al meerdere jaren. Vanaf 2018 hebben gesprekken plaatsgevonden tussen de eigenaar van De Proosdij en wethouder Gulikers. In deze gesprekken is onder andere gekeken naar het mogelijke gebruik van de zaal. Dit omdat er een podiumdeel niet is weggehaald waardoor er te weinig ruimte is.

Eigenaar moet nieuw meubilair aanschaffen
Aangezien de opstelling met het huidige gemeentelijke vergadermeubilair niet past binnen de huidige zaal, moet de eigenaar van De Proosdij zelf het nieuwe meubilair, de geluidsinstallatie en internetverbinding aanschaffen. De kosten hiervan bedragen naar verwachting minimaal 40.000 euro. De eigenaar van Proosdij liet eerder al weten dat er een verkeerd beeld wordt gegeven en er geen aanleiding is tot het aanschaffen van nieuw meubilair. Het huidige meubilair past volgens Pinckaers gewoon in de raadszaal, mits de wethouders plaatsnemen op het podium.

Gemeente houdt eigenaar aan haar verplichtingen
De gemeente hield de eigenaresse aan haar verplichtingen, de raadsvergaderingen moesten plaatsvinden in de Proosdij. Mevrouw Pinckaerts werd dan ook verplicht om te zorgen voor deugdelijk meubilair, beamer, internet en andere zaken die betrekking hebben op een goede vergaderlocatie. De ondernemer zag dit echter niet zitten en wilde de eerder gemaakte afspraken afkopen. In de weken die volgden vonden er gesprekken plaats tussen beide partijen, echter zonder resultaat.

Wethouder eerder nog teruggefloten
Wethouder Gulikers gaf tijdens eerdere onderhandeling aan dat hij kon begrijpen dat de eigenaar gedurende die onderhandelingen niet bezig zou zijn met de inrichting van de zaal. Gulikers is op dit punt door de gemeenteraad teruggefloten en de raad besliste dat vanaf 6 februari in de Proosdij vergadert gaat worden.

Raadsvergaderingen voorlopig in bedrijfskantine
Zoals het er nu naar uitziet zal de komende vergadering gewoon weer in de bedrijfskantine van het bestuurscentrum plaatsvinden en gaat verder worden gezocht naar een nieuwe vergaderlocatie. Wellicht komt eind dit jaar voldoende ruimte vrij in het bestuurscentrum als Meerssen mocht besluiten om een Regiegemeente te worden, aldus de wethouder.

Lees vorig bericht

Extra geld voor voortgang project overkluizing Watervalderbeek

Lees volgend bericht

Eerste raadsvergadering 2020