Brandweer rukte vorig jaar 108 keer uit in de gemeente

Tijdens de raadsadviesvergadering van afgelopen week presenteerde de brandweer van Meerssen haar cijfers van afgelopen jaar. Het aantal keren dat de brandweer in de gemeente moest uitrukken bleef stabiel. De post Meerssen kreeg afgelopen jaar in totaal 177 meldingen. Deze meldingen golden niet alleen voor Meerssen, maar ook voor assistentie in de regio.

Aantal en soort meldingen
Het aantal meldingen binnen de gemeente Meerssen nam wel enigszins af. Afgelopen jaar waren er 108 meldingen. Behalve bij brand (44x), rukte de brandweer ook uit voor zaken zoals, verkeer (1x), til-assistentie (6x), Alarm (12x), dienstverlening (11x), ongeval (17x) en milieu (17x).

Bezettingsgraad nog steeds onvoldoende
17 maal kon de brandweer niet uitrukken omdat er geen of te weinig brandweermensen op de post aanwezig waren.  Het Meerssense corps bestaat namelijk grotendeels uit vrijwilligers die niet altijd overdag beschikbaar zijn. Mocht er onvoldoende personeel zijn dan wordt dit opgevangen door de brandweerkorpsen van zowel Maastricht als Beek. Op dit moment zijn er binnen het corps 19 brandweermensen actief , daar waar er minimaal 22 nodig zijn.

Voorlichting en scholing
Naast het blussen van branden en dergelijke besteedt de brandweer ook veel tijd aan het geven van voorlichting op scholen en aan niet-zelfredzame ouderen. Ook doen ze vaak onderzoek naar de brandveiligheid in openbare gelegenheden. Verder wordt er veel tijd besteedt aan tussentijdse scholing van het brandweerpersoneel.

Wervingsdag levert 16 potentiële kandidaten op
Tijdens de wervingsdag op 11 januari hebben zich 16 potentiële kandidaten gemeld. De selectieprocedure is echter zwaar en de opleiding duurt ruim twee en een half jaar.

Lees vorig bericht

Eerste raadsvergadering 2020

Lees volgend bericht

Heropening deel gedichtenroute langs de Geul