Stolpersteine tijdens geschiedenisles Stella Maris College

De raad van de gemeente Meerssen heeft begin 2018 besloten aan Gunter Demnig te vragen ook in de kernen van deze gemeente Stolpersteine te leggen. Het plan is dat hij in november 2020 de eerste Stolpersteine komt leggen. Daarom heeft de werkgroep Stolpersteine onder andere Stella Maris College gevraagd aandacht te besteden aan dit project van Demnig. In februari komt het tijdens de geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog in de derde klassen van Havo en VWO als thema aan de orde.

Gunter Demnig
Sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw plaatst de Keulse kunstenaar Gunter Demnig Stolpersteine (struikelstenen) in dorpen en steden over heel Europa. Meer dan 70.000 inmiddels. De stenen moeten de herinnering levend houden aan de slachtoffers van de rassenwetten ten tijde van Hitlers Derde Rijk. Demnig legt ze voor de huizen waar zij tot hun deportatie hebben gewoond.

Hier woonde
Stolpersteine zijn betonnen steentjes die aan de bovenkant zijn bedekt met een dun messing plaatje. Daarin zijn de gegevens van het slachtoffer geslagen. Denk aan naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van  overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer overleden is of de plaats waar het slachtoffer gefusilleerd is. Met bovenin de toevoeging ‘Hier woonde’. De stenen liggen vlak in de straat, gelijk met de andere bestrating, maar vallen op door hun koperen kleur en de lichtweerkaatsing. Ze nodigen de voorbijganger uit om stil te staan en de informatie op de struikelsteen te lezen. Hij buigt zo als het ware voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, het struikelen is hier symbolisch bedoeld.

Vragen stellen
Belangrijke vragen voor de leerlingen van het Stella Maris College: Wat is dat toch, dat – zoals in WOII Hitler en zijn nazi’s – regeringen, leiders, staten mensen uitsluiten en vervolgen om hun afkomst, hun etniciteit, hun gender, hun godsdienst, hun ideologie? Waarom overkwam het de Joden, Roma, Sinti, Jehova’s getuigen, homoseksuelen, mensen met een handicap tijdens WOII ? En waarom is het daarna niet opgehouden en komt het nog steeds voor. Hebben we daar niets van geleerd? En belangrijk: Hoe sta je daar zelf tegenover, hoe ga jij daarmee om? Met uitsluiting, met uitlachen, met pesten, met verzet daartegen? En hoe past het project van Gunter Demnig in dat plaatje van vragen? En hoe geeft het een antwoord op die vragen? Helpt het ons, helpt het jou daarbij? Waar leidt het toe?

Burgers actief
Realisering van het project Stolpersteine in de gemeente Meerssen is toevertrouwd aan een groep burgers, die reageerden op een oproep van de Stichting Kunst Cultuur Erfgoed en Toerisme in de Geulbode van mei 2018. Het project Stolpersteine Stella Maris kwam op verzoek van de werkgroep en met medewerking van Jan Daems van de werkgroep en oud-docent Stella Maris College tot stand. Docent geschiedenis Gilbert Heijnen van het Stella Maris College ging graag op het verzoek in. Ook op de basisscholen in de gemeente zal in de loop van 2020 aandacht besteed worden aan het project. Daarvoor tekenen namens de werkgroep Pierre de Rooy en Bert à Campo.

Lees vorig bericht

Mee met de energietransitie

Lees volgend bericht

Eric Reck en Charel Jeuken met Niels en Kay in finale LVK