“Voor iedere inwoner een boom”

Als het aan KIJK!!! ligt, komen er in Meerssen zeker 19.000 bomen bij in onze gemeente. De partij wil voor iedere bewoner een boom aanplanten. Op die manier hoopt ze op lokale schaal onder andere de CO2-uitstoot te compenseren. De andere partijen staan ook achter het voorstel en milieuwethouder Sanders moet gaan zorgen voor de uitvoer.

Zorgelijk
Volgens Marcel Dassen van KIJK!!! is de toestand zorgelijk. Vanaf 1990 is het aantal wilde dieren in de natuur met ongeveer 50% gedaald, de CO2-uitstoot is te hoog en de erosie vormt een bedreiging als het gaat om wateroverlast. Om dit allemaal aan te pakken, moeten er ook in onze gemeente bomen komen want “bomen doen goed”, aldus het raadslid.

Kosten maar ook baten
Hoe de financiering van het plan gaat uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. De Provincie heeft een subsidiepot waar de gemeente een beroep op kan doen. Voorwaarde is dan wel dat de gemeente een minimumbedrag van 25.000 euro moet uitgeven voor de aanplant. De provincie is dan bereid de helft van de kosten op zich te nemen. Ook de keuze voor de boomsoort is nog niet gemaakt. De voorkeur gaat in ieder geval uit naar wat grotere bomen die meteen al voldoende CO2 kunnen opnemen.
Meer bomen in de omgeving heeft nog een gunstige bijkomstigheid: het water en de grond wordt beter vastgehouden zodat op momenten van veel neerslag, het overstromingsrisico kleiner is.

Locaties
Er is zo ’n kleine 300 hectare beschikbaar verdeeld over de 5 kernen waar geplant kan worden. Het idee is om buurtnetwerken te betrekken in het kiezen van locaties samen met onder andere het IVN en IKL. Het nog te ontwikkelen herdenkingsbos en natuurbegraafplaats worden daarbij genoemd.

Lees vorig bericht

Meer Actueel week 6/2020 : 19.000 bomen extra, uitverkoop bij gemeente & Aftrap Grwat Meerssen Alaaf

Lees volgend bericht

Kunstcollectie gemeente Meerssen verkocht