Bevrijdingsalbum Limburg zoekt nog altijd oorlogsschatten

Foto: Regionaal Historisch Centrum Limburg

In het kader van 75 jaar bevrijding verzamelt het project Bevrijdingsalbum Limburg onbekend materiaal van de bevrijding van Limburg. Op de website www.bevrijdingsalbum.nl  zijn de afgelopen zes maanden tientallen foto’s, brieven, poesiealbums, documenten en objecten samengebracht die zijn ingezonden door Limburgers uit de hele provincie. Mensen die thuis ook nog mooi materiaal hebben liggen, kunnen dit nog altijd insturen via de website.

Gevarieerd beeld
Het ingestuurde materiaal geeft een bijzonder en gevarieerd beeld van de bevrijding in Limburg. Een foto uit Hoensbroek legt vast hoe de zojuist gearriveerde Amerikaanse soldaten in het licht van een koplamp met een hondje spelen. Andere foto’s tonen de verwoestende gevolgen van het oorlogsgeweld in de Limburgse dorpen en steden. Zo komt uit Meijel de foto van een jonge vrouw tussen het puin van de opgeblazen dorpskerk. Heel markant zijn twee portretjes gemaakt door de Limburgse kunstenaar Charles Eyck niet lang na de bevrijding. Op de één staat Lt. Colonel Leo P. Senecal, tussen 1944 en 1946 ‘military governor’ van Maastricht; op de andere een zeker Kitty. 

Project nog niet afgerond
Het project Bevrijdingalbum Limburg is nog niet afgerond. Mensen die thuis nog interessant materiaal hebben van de bevrijding in hun gehucht, dorp of stad kunnen dit blijven delen. Dat gaat eenvoudig via de website www.bevrijdingsalbum.nl/doe-mee . Met toestemming wordt het materiaal in digitale vorm overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg en zo bewaard voor de komende generaties.

Lees vorig bericht

Jordie van der Schoot ook komend seizoen bij SV Meerssen

Lees volgend bericht

Uitgelicht: “Een enorme slag voor de ondernemers”