LIVEBLOG: 91 besmettingen in Meerssen; 21 ziekenhuisopnames; 11 mensen uit Meerssen overleden

Volg hier het laatste nieuws over het Coronavirus in Meerssen:

Dit bericht wordt aangevuld

– Voor meer informatie over het virus verwijst de gemeente u door naar:
     – Veiligheidsregio Limburg Zuid
     – RIVM
     – GGD Limburg Zuid

RIVM: 91 besmettingen; 21 ziekenhuisopnames; 11 personen overleden

Het RIVM laat weten dat er tot nu toe in totaal in Meerssen 91 personen het coronavirus hebben of hebben gehad. 21 personen zijn in het ziekenhuis opgenomen of opgenomen geweest en 11 personen zijn aan het virus overleden. Het totaal aantal besmettingen kan hoger liggen aangezien niet iedereen getest wordt op het coronavirus.

Cijfers
Al deze cijfers komen van het RIVM. Tussen 30-03 en 07-04 maakten het RIVM tijdelijk geen bevestigde besmettingen per gemeente bekend. 

RIVM: 3 nieuwe besmettingen in Meerssen

30-04-2020 / 14:05 – Er zijn 3 nieuwe besmettingen in Meerssen vastgesteld. Dat heeft het RIVM vandaag bekend gemaakt. In totaal zijn er 87 besmettingen in Meerssen geconstateerd. 21 mensen uit Meerssen zijn opgenomen (geweest). 11 Meerssenaren zijn overleden aan het coronavirus. 

RIVM: 84 besmettingen in Meerssen; 21 ziekenhuisopnames; 11 mensen uit Meerssen overleden 

29-04-2020 / 19:00 – Het RIVM heeft vandaag nieuwe cijfers bekend gemaakt over het coronavirus in Meerssen. Er zijn 84 mensen in Meerssen besmet met het coronavirus. 21 mensen uit Meerssen zijn opgenomen (geweest). 11 Meerssenaren zijn overleden aan het coronavirus. 

Uitbreiding en versoepeling regelingen ondernemers

29-04-2020 / 13:00 – Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vult de financiële ondersteuning voor ondernemers vanwege het coronavirus verder aan. Tegelijkertijd vereenvoudigt ze de voorwaarden van regelingen. Daardoor worden tienduizenden extra ondernemers geholpen. Dit maakte staatssecretaris Mona Keizer gisteren bekend.

Economische crisismaatregelen staan niet stil
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Passende regelingen voor ondernemers vergen normaal maanden of jaren. Maar veel bedrijven hebben nú acute problemen: corona dwingt ons daarom om soms binnen een dag te handelen. Deze economische crisismaatregelen staan dus niet stil. Het kabinet werkt op dit moment aan aanvullende steunplannen bovenop het huidige noodpakket banen en economie en de aankondigingen van vandaag. Ik spreek daar ook deze week over met een grote sector als de horeca, maar ook met kleinere sectoren die hard zijn getroffen zoals de kermisbranche.” Hoe de verdere uitbreiding en versoepeling van de regelingen voor ondernemers er uitzien, is te lezen op de website van de rijksoverheid.

Veerpontjes RivierPark Maasvallei nog niet in de vaart

27-04-2020 / 14:45 – Als gevolg van de maatregelen die genomen worden omtrent het COVID-19 virus, zullen de veerponten in het RivierPark Maasvallei niet in de vaart kunnen op 1 mei.

Geulle-Uikhoven
Een van die veerpontjes is het pontje tussen Geulle en Uikhoven. Het pontje zou mogelijk op 1 mei weer in de vaart komen maar dat is uitgesteld. Wanneer dat wel kan, is voorlopig niet te voorspellen. Zodra er meer duidelijkheid is over een startdatum van het veerpontenseizoen wordt dit bekendgemaakt.

81 besmettingen in Meerssen; 10 mensen overleden 

25-04-2020 / 14:00 – Het RIVM maakte zaterdag bekend dat er in Meerssen 81 besmettingen zijn vastgesteld. Er zijn 20 mensen uit Meerssen in het ziekenhuis opgenomen, of opgenomen geweest. Er zijn 10 mensen uit Meerssen  overleden aan het coronavirus.

RIVM: 3 nieuwe besmettingen in Meerssen; 2 nieuwe ziekenhuisopnames 

23-04-2020 / 14:15 – Het RIVM meldt dat er in Meerssen 3 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen in de Gemeente Meerssen op 78. Verder zijn er 2 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn in totaal 20 mensen uit de gemeente Meerssen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn 9 Meerssenaren overleden aan het coronavirus. 

1 nieuwe besmetting in Meerssen, in totaal 75

22-04-2020 / 14:15 – Het RIVM meldt dat er 1 nieuwe besmetting in Meerssen is vastgesteld. In totaal zijn er in de gemeente Meerssen 75 mensen besmet met het coronavirus. Er zijn 18 mensen uit Meerssen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. In totaal zijn er 9 Meerssenaren overleden aan het coronavirus.

Basisscholen openen op 11 mei; andere maatregelen verlengd

21-04-2020 / 19:30 – Het kabinet heeft in een persconferentie vanavond bekend gemaakt dat de basisscholen op 11 mei weer open mogen. Dat geldt ook voor het speciale basisonderwijs en de kinderopvang. Evenementen worden tot september verboden. De overige maatregelen worden verlengd tot 20 mei.

Lees meer: Basisscholen openen op 11 mei; andere maatregelen verlengd

RIVM: 2 nieuwe besmettingen in Meerssen; 1 nieuwe ziekenhuisopname

21-04-2020 / 14:05 – Het RIVM meldt dat er in Meerssen 2 nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. Daarmee zijn er in Meerssen in totaal 74 mensen besmet met het coronavirus. Ook meldt het RIVM dat er 1 persoon in het ziekenhuis opgenomen is (geweest). In totaal zijn er 18 mensen uit Meerssen in het ziekenhuis opgenomen (geweest). In totaal zijn er 9 Meerssenaren overleden aan het coronavirus. 

RIVM: in totaal 72 coronabesmettingen, 17 ziekenhuisopnames en 9 doden in Meerssen

20-04-2020 / 14:00 – Het RIVM heeft bekend gemaakt dat er in Meerssen in totaal 72 coronabesmettingen zijn vastgesteld. In totaal zijn er 17 Meerssenaren opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. 9 mensen uit Meerssen zijn overleden aan het coronavirus.

Huisarts: “aantal coronabesmettingen in Meerssen vallen mee”

20-04-2020 / 13:50 – Door de coronacrisis staat het dagelijks leven op zijn kop. Ook het bezoek aan de huisarts ziet er nu anders uit. Voorheen kon je gewoon naar binnen lopen als je een vraag had, maar nu moet je van tevoren even bellen. Ondanks dat je nog steeds naar de huisarts kunt gaan, zijn er toch minder patiënten dan voor de uitbraak van het coronavirus. De huisartsen bieden ook zorg aan coronapatienten, maar ze vinden dat er in Meerssen tot nu toe weinig besmettingen zijn.

3 nieuwe besmettingen in Meerssen, in totaal 71 besmettingen

18-04-2020 / 14:00 – Het RIVM meldt dat 3 nieuwe besmettingen in Meerssen zijn geconstateerd. In totaal zijn er in Meerssen 71 mensen besmet. Dit cijfer kan hoger liggen omdat niet iedereen getest wordt. Er zijn 16 mensen uit Meerssen in het ziekenhuis opgenomen (geweest). In totaal zijn er 7 Meerssenaren overleden aan het coronavirus. 

Coronacrisis vertraagd besluit regie-organisatie Meerssen-Maastricht

17-04-2020 / 17:00 – In juli 2020 zouden de gemeenteraden van Meerssen en Maastricht een definitief besluit nemen over het al dan niet vormen van een regie-organisatie. Bij een positief besluit zouden de ambtenaren van de gemeente Meerssen per 1 januari 2021 in Maastricht aan het werk gaan. Door de coronacrisis is de besluitvorming vertraagd.

Lees meer: Coronacrisis vertraagd besluit regie-organisatie Meerssen-Maastricht

RIVM: 8 nieuwe besmettingen in Meerssen; 1 nieuwe ziekenhuisopname

17-04-2020 / 14:30 – Het RIVM meldt dat er in Meerssen 8 nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. Daarmee zijn er in Meerssen in totaal 68 mensen besmet met het coronavirus. Ook meldt het RIVM dat er 1 persoon in het ziekenhuis opgenomen is (geweest). In totaal zijn er 16 mensen uit Meerssen in het ziekenhuis opgenomen (geweest). In totaal zijn er 7 Meerssenaren overleden aan het coronavirus. 

RIVM: in totaal 7 doden, 60 coronabesmettingen en 15 ziekenhuisopnames uit Meerssen

16-04-2020 / 14:55 – Het RIVM meldt dat er 60 mensen uit Meerssen zijn besmet met het coronavirus. 15 mensen uit Meerssen zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Het RIVM meldt voor het eerst het aantal mensen dat zijn overleden aan het coronavirus per gemeente. 7 mensen uit de gemeente Meerssen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. 

Sterfte in Limburg verdubbeld
Het CBS melde vandaag dat de sterfte in Limburgse institutionele huishoudens in de week van 30 maart tot 5 april (week 14)  is verdubbeld. Institutionele huishoudens zijn verpleeghuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra.

Gemeente: “Paasdagen zijn goed verlopen”

14-04-2020 / 20:00 – De gemeente Meerssen laat aan Meer Vandaag weten dat de paasdagen goed zijn verlopen. “Het was rustig. Bij de winkels, verkooppunten van o.a. ijs en afhalen bij eet- en drinkgelegenheden houdt iedereen zich netjes aan de richtlijnen.” Door het goede weer van het paasweekend bestond er een kans dat meer mensen naar buiten zouden gaan of in groepjes elkaar zouden opzoeken.

Jongeren
Echter, niet alle jongeren volgen de richtlijnen op. De gemeente laat weten: “Voor jongeren geldt hetzelfde als voor iedereen: ook zij kunnen het coronavirus oplopen en overdragen aan hun ouders, grootouders of vrienden. Dus wij roepen nogmaals op: houd je aan de regels! Houd afstand en ga niet met groepjes ergens rondhangen. Alleen samen krijgen we corona onder controle!”

Afval dumpen
Tijdens het paasweekend waren er 8 ambtenaren van de gemeente die extra deden controleren of iedereen zich aan de maatregelen hield. Tijdens hun rondes kwamen ze veel afval tegen dat door mensen gedumpt was. Ook hier worden stevige boetes voor uitgedeeld. De gemeente vraagt om contact op te nemen als u ziet dat afval gedumpt wordt. Dat kan door het gmeentelijke Klant Contact Centrum te bellen, tel. 14 043.

15 Meerssenaren opgenomen (geweest); Minimaal 45 coronabesmettingen in Meerssen

14-04-2020 / 14:20 – Het RIVM heeft vandaag bekend gemaakt dat er 15 mensen uit Meerssen met het coronavirus zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Verder maakte het RIVM bekend dat er in Meerssen tussen de 45 en 66 besmettingen met corona zijn geconstateerd. Dit cijfer kan hoger liggen omdat niet iedereen wordt getest. 

Camping ’t Geuldal bijna leeg tijdens de paasperiode

13-04-2020 / 12:45 – Normaal gesproken zou Camping ’t Geuldal gedurende het paasweekend druk bezet zijn. Door alle maatregelen rondom het coronavirus is dit nu geheel anders. De camping geeft nu een lege aanblik en er zijn maar enkele gasten aanwezig.

Omzet op een andere manier
Maike Vaessen, de eigenaresse van de camping, probeert nu ook op andere manieren om toch omzet te genereren. De camping mag gewoon open, maar openbare ruimtes, zoals de brasserie en de douches, moeten gesloten blijven. Ze verhuurt nu de vakantiehuisjes aan mensen die verplicht zijn om thuis te werken en dit in alle rust willen doen, in plaats van thuis tussen de kinderen. Ook bezorgen ze maaltijden en kunnen wandelaars en fietsers stoppen voor coffee-to-go of een ijsje.

Toekomst
Wat de toekomst gaat brengen weet Maike niet. Voor hun zijn de paasdagen, de meivakantie en ook de periode waarin de Amstel Gold Race gereden wordt, juist de drukke periodes. Dit behelst een derde van de omzet. Ze hoopt dan ook dat de zomerperiode weer enigszins normaal kan verlopen en dat de camping, die al bestaat sinds 1940, door deze moeilijke periode heen komt.

Dit weekend worden drones ingezet

09-04-2020 / 19:35 – Komend weekend zet de politie drones in. Op plekken waar mogelijk veel mensen zijn, worden drones gebruikt om vanuit de lucht zicht te hebben op de situatie. De drones worden ingezet op verschillende plaatsen in de eenheid Limburg en met name in het Heuvelland.

Stop inzameling oud papier verlengt

09-04-2020 / 19:35 – Het oud papier wordt tot en met 28 april niet meer opgehaald. Al sinds 18 maart wordt het oud papier niet meer opgehaald. Dit is nu verlengt. Normaal gesproken halen vrijwilligers van verenigingen het oud papier op. Echter, om de verspreiding van het coronavirus voor de vrijwilligers tegen te gaan is dit stopgezet. 

Moet u het oud papier toch kwijt, dan kunt u:

 • het papier naar het milieupark brengen.
 • het papier brengen naar de inzamelcontainers van Ziekencomite Meerssen.
  Locatie: Tunnelweg Meerssen (tegenover de Brandweerkazerne).
  Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 8.30-18.00 uur.
 • het papier brengen naar de inzamelcontainers van Harmonie Sint Caecilia Geulle.
  Locatie: Hulserstraat 17 in Geulle.
  Openingstijden maandag t/m zaterdag van 8.30-18.00 uur.

Controles gebied Heuvelland-Zuid

09-04-2020 / 17:15 – Sinds vanochtend is het gebied van Heuvelland-Zuid afgesloten voor dagtoeristen. Hier worden ook controles uitgevoerd, waar de verkeersregelaars kunnen vragen naar de bestemming en doel van de reis. De maatregel geldt voor het gebied tussen de auto(snel)wegen A2 (ter hoogte van Meerssen), A79, A76 (ter hoogte van Voerendaal/Heerlen) en Eijsden ter voorkoming van dagtoerisme. De afsluiting is van donderdag 9 april tot en met maandag 13 april dagelijks van 09.00 uur tot 18.00 uur

Noodzakelijk
Op basis van de ervaringen van afgelopen zondag, acht Veiligheidsregio Zuid-Limburg deze maatregel noodzakelijk om te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen en op die manier het coronavirus verspreiden. De maatregel duurt in ieder geval tot en met maandag 13 april.

11 Meerssenaren met corona opgenomen (geweest) in het ziekenhuis

07-04-2020 / 14:45 – Er zijn in totaal 11 Meerssenaren met het coronavirus opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis. Het RIVM meldt dit via de website. Ook meldt het RIVM in het epidemiologische rapport van 7 april dat er tussen de 21 en 35 personen in Meerssen besmet zijn met het virus. Het werkelijke aantal kan hoger liggen, omdat niet iedereen getest wordt.

Weekend vrij rustiger verlopen: 10 bekeuringen uitgeschreven en thuisfeest beëindigd

06-04-2020 / 17:20 – Burgemeester Clermonts laat aan Meer Vandaag weten dat het afgelopen weekend over het algemeen goed verlopen is. De meeste mensen hebben zich goed aan de regels gehouden. Toch zijn er in totaal 10 bekeuringen uitgeschreven. Er zijn er 5 uitgeschreven aan jongeren vanwege het overtreden van de noodverordening en er zijn 5 bekeuringen uitgeschreven vanwege het zich bevinden op verboden terrein. Daarnaast is er in Rothem een thuisfeest beëindigd.

Oproep burgemeester
Burgemeester Clermonts riep afgelopen weekend via Meer Vandaag op om de maatregelen van de noodverordening op te volgen. Ze raadde mensen aan om zoveel mogelijk binnen te blijven en in eigen tuin of balkon te genieten van het mooie lente weer. Ook richtte ze zich naar de jongeren en vroeg aan hen expliciet om zich goed aan de noodverordening te houden.

De Ruggesteun vraagt ondersteuning

06-04-2020 / 12:20 – Ruggesteun regelt al jaren de voedselbank van Meerssen. Meerssenaren, Gemeente en bedrijven geven steun waardoor de Ruggesteun dit werk kan doen. Door de Coronacrisis is de Ruggesteun voor de aanlevering van goederen en voedselpakketten gesloten om zoveel mogelijk contacten te vermijden. De voedselbank blijft wel open voor haar cliënten. Dat is zelfs meer dan ooit noodzakelijk omdat mensen die, onder normale omstandigheden ondersteuning hard nodig hebben vaak ook het hardst worden getroffen bij een dergelijke crisis. Ruggesteun verwacht zelfs dat, net zoals al landelijk wordt gezien, er meer mensen afhankelijk worden van noodzakelijke ondersteuning in de vorm van voedselpakketten.

Lees meer: De Ruggesteun vraagt ondersteuning

10 Meerssenaren met corona opgenomen (geweest) in het ziekenhuis

05-04-2020 / 14:30 – Er zijn 10 Meerssenaren die in het ziekenhuis zijn opgenomen of opgenomen geweest. Dit meldt het RIVM in het nieuwe epidemiologische rapport van zondag 5 april. Hierin staat ook dat er tussen de 19 en 38 personen besmet zijn met het coronavirus in Meerssen. Het RIVM geeft hier geen specifieke cijfers van. Het werkelijke aantal besmettingen kan hoger liggen, aangezien niet iedereen op dit moment getest wordt.

Meerssenaren branden kaarsen voor corona slachtoffers 

05-04-2020 / 14:15 – Zaterdagavond 4 april werd om 21.00 uur in heel Nederland voor corona slachtoffers een kaars opgestoken. Het is niet bekend wie met het initiatief is gekomen, maar heel Nederland deed hieraan mee. Ook veel mensen uit Meerssen staken een kaars op in de tuin of balkon om personen te herdenken die overleden zijn aan het virus. Via social media werd dit initiatief gedeeld.

1 nieuwe coronapatiënt uit Meerssen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis

03-04-2020 / 14:20 – Het RIVM heeft vandaag bekend dat er 1 nieuwe coronapatiënt uit Meerssen is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Daarmee komt de teller op 8 coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen. Het aantal mensen die besmet zijn met het coronavirus in Meerssen ligt tussen de 19 en 38 personen volgens het RIVM.

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contactenHet aantal mensen die besmet zijn in Meerssen ligt tussen e 19 en 38 personen

Huwelijken kunnen doorgaan als de regels worden nageleefd

03-04-2020 / 13:00 – Groepssamenkomsten zijn op dit moment verboden tot 1 juni 2020. Daar zijn een paar uitzonderingen op zoals huwelijken. Huwelijken kunnen wel doorgaan, mits die onder de 30 personen zijn en er onderling 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Ook moeten de hygiënemaatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht worden genomen zoals die landelijk zijn vastgesteld.

Maximaal zeven personen
Vanwege deze maatregelen kan er tot 1 juni niet getrouwd worden in de Gloriëtte. Er kan wel getrouwd worden in de collegeruimte waar maximaal zeven personen aanwezig kunnen zijn. Dit is inclusief bruidspaar, getuigen, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, fotograaf/cameraman etc. Als huwelijken op een locatie buiten het gemeentehuis worden gesloten, wordt per locatie bekeken hoeveel personen hierbij aanwezig kunnen zijn.

Diepe teleurstelling bij RVU: geen kampioenschap & geen jubileumfeest dit jaar

03-04-2020 / 12:00 – RVU bestaat dit jaar 75-jaar. Een jaar wat een feest had moeten zijn, maar nu compleet door het coronavirus in het water dreigt te vallen. Het jubileumfeest dat in juni van dit jaar gehouden zou worden is verplaatst naar juni 2021. Door de beslissing van de KNVB om te stoppen met het amateurvoetbal kan de club ook fluiten naar het eventuele kampioenschap.

Lees verder: Diepe teleurstelling bij RVU: geen kampioenschap & geen jubileumfeest dit jaar

7 coronapatiënten uit Meerssen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis

02-04-2020 / 14:30 – Het RIVM heeft vandaag bekend gemaakt dat er 5 nieuwe coronapatiënten uit Meerssen in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen. In totaal zijn er 7 zijn coronapatiënten uit Meerssen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Volgens het RIVM zijn er in Meerssen tussen de 19 en 38 personen met het coronavirus besmet. In werkelijkheid kunnen dit er meer zijn omdat niet iedereen getest wordt. In Nederland zijn 5748 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Er zijn landelijk 1339 mensen overleden aan het virus.

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contacten

Minimaal 19 personen besmet met corona in Meerssen

01-04-2020 / 21:00 – Volgens het RIVM zijn er in Meerssen tussen de 19 en 38 personen met het coronavirus besmet. Dit laat het RIVM weten in het epidemiologische situatie rapport. In het rapport staat dat er in Meerssen 100 tot 200 personen per 100.000 inwoners met corona besmet zijn. Meerssen had in 2019 18.923 inwoners. Dit betekent dat er in Meerssen 19 tot 38 personen met het coronavirus besmet zijn. Het werkelijke aantal kan hoger liggen, omdat op dit moment niet iedereen getest wordt.

3 Meerssense coronapatienten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) 

31-03-2020 / 19:45 – Het RIVM heeft het aantal ziekenhuisopnames met het coronavirus bekend gemaakt. Zeker 3 coronapatienten uit Meerssen liggen of hebben in het ziekenhuis gelegen. In Meerssen zijn zeker 13 mensen besmet met het coronavirus. In heel Nederland zijn er 4712 coronapatienten in het ziekenuis opgenomen of opgenomen geweest.

Maatregelen tegen coronavirus verlengd tot 28 april

31-03-2020 / 19:15 – De maatregelen van het kabinet zoals het sluiten van de restaurants, cafe’s, sportgelegenheden, kappers, schoonheidsstylistes en scholen worden verlengd tot en met 28 april. Of situatie na 28 april terug gaat naar voorheen betwijfelt Rutte. Op 21 april wordt besloten of de maatregelen worden verlengd. 

Geen inhalen mei-den en meifeest Jonkheid

31-03-2020 / 19:00 – Jonkheid Bartholomeus uit Meerssen maakt bekend dat zij in verband met het coronavirus en de voorgeschreven maatregelen op 20 mei de mei-den niet gaan inhalen. Ook gaat het meifeest, georganiseerd door hen, niet door.

Begrip beslissing overheid
Jonkheid Bartholomeus Meerssen ondersteunt en respecteert volledig de beslissing van de overheid. “Een beslissing die voor ons als vereniging misschien ook wel onvermijdelijk was geweest gezien de huidige omstandigheden. Gezondheid en veiligheid gaat tenslotte boven alles “aldus de Jonkheid.

Nieuwe coronabesmetting in Meerssen; teller op 13

30-03-2020 / 14:30 – In totaal zijn er nu volgens het RIVM 13 personen in Meerssen besmet met het coronavirus. Landelijk zijn er 11.750 personen met corona besmet. In werkelijk kan dit aantal hoger liggen, omdat niet iedereen getest wordt. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts. 

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contacten

Ook ondernemers non-food sector kunnen aanvraag doen

30-03-2020 / 12:00 – Extra groepen ondernemers in de non-food-sector kunnen vanaf maandag 30 maart ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Het betreft hier winkeliers die geen voedingswaren verkopen. Zij zien door de maatregelen, genomen door de regering, hun inkomsten dalen omdat er weinig mensen inkopen komen doen.

Rechtstreeks getroffen
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft zondag deze uitbreiding bekend gemaakt van de regeling, die eerder bekend was als het Noodloket. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirusMeer informatie zie website van de Rijksoverheid

Potgrond kan nog niet rondgebracht worden

30-03-2020 / 11:00 – In een eerdere publicatie is gemeld dat mogelijk op zaterdag 4 april Harmonie St. Caecilia alsnog langs de deuren in Geulle zou gaan om potgrond aan te bieden. Door de landelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan kan komende zaterdag deze traditionele voorjaarsactiviteit niet plaatsvinden. Een nieuwe datum is nog niet gekozen.

Verkooppunt wel open
Op dit moment biedt de harmonie potgrond op bestelling aan. Deze kan besteld worden via secretariaat@harmoniegeulle.nl of telefonisch / whatsapp via 06-30117137. Tevens is op zaterdag 4 april tussen 9:30 uur en 13:30 uur een verkooppunt ingericht aan de Vliegveldweg 47 te Moorveld. Bij afhalen wordt iedereen verzocht om de landelijke richtlijnen in acht te nemen. Houdt ook hier anderhalve meter afstand.

Pastoor van Meijgaarden besmet met Coronavirus

29-03-2020 / 14:30 – Ook Pastoor Wim van Meijgaarden is besmet met het coronavirus. Hij is gewoon thuis en kan daar uitzieken. Op dit moment zijn in Meerssen 10 personen besmet met het virus.

Goede hoop
In een reactie laat hij weten: “Ik ben hartstikke ziek, maar gelukkig heb ik geen beademing nodig. Het zal nog wel een weekje duren. Hopelijk ben ik erna weer gezond genoeg om naar buiten te kunnen. Er is goede hoop dat ik er weer bovenop kom.”

2 nieuwe coronabesmettingen in Meerssen, teller op 12

29-03-2020 / 14:00 – Het RIVM heeft vandaag bekend gemaakt dat er 2 nieuwe coronabesmettingen zijn in Meerssen. Daarmee komt het aantal besmettingen in Meerssen op 12. In werkelijkheid kunnen deze cijfers hoger liggen omdat niet iedereen getest wordt. In totaal zijn er in Nederland 10.866 besmettingen. Er zijn in Nederland 771 mensen overleden aan het virus. 

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contacten

NLPO: Lokale omroep dreigt te verdwijnen door coronacrisis

29-03-2020 / 13:30 – De Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) doet een oproep aan het kabinet voor extra steun voor de lokale omroep. Vanwege de coronacrisis zijn er minder reclame-inkomsten en opdrachten worden afgezegd. Volgens de NLPO bedraagt de schade voor de sector 350 duizend euro per week. 

NLPO
De directeur van de NLPO verwacht over 2 maanden dat 1 op de 5 lokale omroepen hun activiteiten moeten staken. Daarbij benadrukt de NLPO dat juist nu de lokale omroep extra belangrijk is. “Lokale publieke omroepen hebben de wettelijke taak om burgers onafhankelijk en betrouwbaar te informeren. Dat doen ze via radio, televisie en steeds vaker online en via social media. Ook in deze tijden van crisis. Dankzij de lokale omroep blijven we met elkaar in contact, juist nu dat door het coronavirus nauwelijks meer kan”, aldus de NLPO. 

2 nieuwe Coronabesmettingen in Meerssen, in totaal 10

28-03-2020 / 14.10 – In Meerssen zijn 2 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat heeft het RIVM vandaag bekend gemaakt. Daarmee komt het totaal aantal coronabesmettingen in Meerssen op 10. In werkelijk kunnen deze cijfers hoger liggen, omdat niet iedereen getest wordt. 

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contacten

De Ketel helpt ook in deze coronacrisis

26-03-2020 / 11:00 – Ontmoetingspunt De Ketel en de vrijwilligers willen graag mensen die alleen zijn helpen. Vooral nu in de bestrijding tegen het Coronavirus willen zij er ook zijn voor hun bezoekers ook al is De Ketel gesloten. Bent u alleen en/of valt u in de risicogroep en hebt u niemand in de omgeving die u kan helpen in deze barre tijd, dan kunt u bellen: voor boodschappen, voor een praatje, of misschien hebt u nog andere vragen waarbij de Ketel mogelijk kan helpen? Bel gerust naar Nicole dan zullen zij en de vrijwilligers kijken wat ze voor u kunnen betekenen. Mensen kunnen bellen tussen 10:00 uur en 17:00 uur via 06- 58862402

Eenmalige tegemoetkoming sportverenigingen en sportstichtingen via Noodloket

26-03-2020 / 10:45 – Op 26 maart 2020 is bekend gemaakt dat ook sportverenigingen en sportstichtingen en bijvoorbeeld fitnessclubs via het noodloket van Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- euro kunnen ontvangen. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. Deze worden op dit moment nader uitgewerkt.

Even wachten met aanvragen
Op dit moment is het nog niet mogelijk een aanvraag te doen bij het Noodloket. De Rijksoverheid en de RVO werken de regeling op dit moment uit. De regeling ‘Noodloket’ zal worden uitgevoerd door de RVO. Zodra de regeling opengesteld wordt, zal dit bekend gemaakt worden via de website van rvo.nl en KvK.

De volgende voorwaarden zijn al bekend
De regeling is voor alle organisaties die hiervoor in aanmerking komen gelijk.
De aanvragende organisatie moet een KvK nummer hebben.
Om in aanmerking te komen moet sprake zijn van een fysieke inrichting buiten het eigen huis waar zij werkzaamheden verrichten.
Voor ZZP’ers wordt gewerkt aan een aparte regeling.
De ontvanger mag zelf bepalen waar het geld aan wordt uitgegeven. Het te ontvangen bedrag is een eenmalige gift van het kabinet, met oog op vaste lasten die betaald moeten blijven worden terwijl inkomsten teruglopen of stilvallen.
Er moet sprake zijn van doorlopende lasten, zijnde niet de personele lasten. Er is voor deze simpele vormgeving van de regeling gekozen omdat snelheid hierbij van het grootste belang is.

Nieuwsbrief ter ondersteuning voor mantelzorgers in Coronacrisis

27-03-2020 / 10:30 – De afgelopen week heeft Steunpunt Mantelzorg Zuid veel mantelzorgers gesproken en gehoord waar ze zoal tegenaan lopen. Ouders die in een aanleunwoning wonen en niet meer in het verpleeghuis kunnen eten, familie die over de grens woont en niet meer op bezoek kan komen, dagopvang voor een naaste die gesloten is.

Nieuwsbrief
Het steunpunt heeft een nieuwsbrief uitgegeven. De nieuwsbrief kunt u hier downloaden. Mantelzorgers en andere belangstellenden worden geïnformeerd hoe de medewerkers en vrijwilligers, in deze tijd toch iets voor hen kan betekenen. In deze nieuwsbrief staat ook een eerste overzicht van lokale initiatieven per gemeente.

Oproep
Heeft u een goeie tip of initiatief dat u helpt? Mail het dan via info@mantelzorgzuid.nl. Dan kunnen zij met uw tip weer andere mantelzorgers verder helpen.

Lintjesdag 2020 in aangepaste vorm

26-03-2020 / 20:30 – Door de maatregelen in verband met het Coronavirus mogen er tot 1 juni 2020 geen Koninklijke Onderscheidingen worden uitgereikt. De jaarlijkse Lintjesdag gaat door máár in aangepaste vorm. Dat betekent dat de burgemeester alle inwoners die een Koninklijke Onderscheiding ontvangen op 24 april 2020 vóór 13.00 uur belt. De daadwerkelijk uitreiking van de versierselen gebeurt dan op een later moment. Wanneer dit precies is, is afhankelijk van het verloop van het Coronacrisis.

CPB: Recessie onvermijdelijk, oploop staatsschuld blijft te dragen

26-03-2020 / 12:00 – Het Centraal Planbureau (CPB) schetst in vier scenario’s de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021. De scenario’s hanteren verschillende uitgangspunten voor de duur van de contactbeperkingen en de diepte van de economische doorwerking. In alle scenario’s resulteert een recessie, het bbp krimpt in 2020 met 1,2% tot 7,7%. In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op, in het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld verder. In dat scenario zal er ook in 2021 een krimp van het bbp van 2,7% optreden. In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009.

Reactie directeur CPB
Pieter Hasekamp, directeur CPB: “Corona is in de eerste plaats een gezondheidscrisis. De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie. Tegelijkertijd is nog veel onzeker. We weten nog niet hoelang de huidige maatregelen van kracht moeten blijven, en ook de precieze doorwerking op de economie kennen we niet, omdat dit soort maatregelen nog niet eerder zijn vertoond. Naarmate de contactbeperkingen langer duren en dieper ingrijpen, neemt de kans op problemen in het financiële systeem toe en zal de recessie ook in andere landen dieper worden, waardoor het herstel weer verder vertraagt.”

Weekmarkt Meerssen gaat gewoon door

25-03-2020 / 13:30 – In het programma Coronavitamine werd dinsdag de vraag gesteld of de weekmarkt in Meerssen doorgaat. Het antwoord is volmondig ja. Marktmeester Wiel Kurvers heeft dit aan Meer Vandaag meegedeeld.

De weekmarkt wordt iedere donderdag op de markt voor de Basiliek in Meerssen gehouden. Ook hier geldt houdt afstand.

Nu ook geen doordeweekse kerkvieringen meer

25-03-2020 / 15:30 – In reactie op de aangescherpte maatregelen van de overheid hebben de Nederlandse bisschoppen aanvullende maatregelen getroffen. Alle publieke diensten, ook die in kleine kring door de week, worden voor de gehele Paastijd, tot en met Pinksteren op 31 mei afgelast.

Vieringen door de week
De overheid heeft alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni, ook die met minder dan 100 mensen. Eerder werden door de bisschoppen al alle publieke vieringen op zaterdag en zondag afgelast, nu zijn dus ook de publieke vieringen door de week afgelast. Besloten vieringen zijn alleen nog mogelijk in aanwezigheid van de daarvoor strikt noodzakelijke voorgangers en zonder de deelname van andere gelovigen.

Lees meer: Nu ook geen doordeweekse kerkvieringen meer

5 nieuwe besmettingen in Meerssen, in totaal 8 besmettingen

25-03-2020 / 14:30 – In Meerssen zijn 5 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn er 8 besmettingen. Dat heeft het RIVM vandaag bekend gemaakt. Het is de grootste stijging in Meerssen tot nu toe. In werkelijk kunnen deze cijfers hoger liggen, omdat niet iedereen getest wordt. Het geeft wel een indicatie hoeveel patiënten er werkelijk kunnen zijn. Nu worden alleen personen die ouder zijn dan 70 jaar of personen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen, op het coronavirus getest.

Nederland
In totaal zijn er in Nederland 5560 besmettingen met het coronavirus. In totaal zijn er volgens het RIVM 276 mensen overleden aan de ziekte.

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contacten

Centrale Eindexamen gaat niet door

24-03-2020 / 13:30 – Het Centrale eindexamen gaat niet door. Nu wordt er op basis van je schoolexamens besloten of de leerlingen geslaagd zijn of niet. Dat maakte Minister van Onderwijs Arie Slob vandaag bekend.

Stella Maris College
Scholenkoepel van het Stella Maris College in Meerssen, Stichting LVO maakte gisteravond bekend voor onbepaalde tijd geen schoolexamens meer af te nemen. Wat er gaat gebeuren nu het Centrale Eindexamen niet door gaat is nog onbekend. “Namens ons hele team van medewerkers deel ik jullie mee dat we erg met jullie meeleven. We beseffen dat het ontzettend belastend is om telkens zo in onzekerheid te verkeren. Wees ervan overtuigd dat wij er alles aan doen om jullie zo goed mogelijk te begeleiden naar kwalificatie voor je vervolgopleiding.” Aldus het Stella Maris College.

Boetes voor overtreding nieuwe maatregelen

23-03-2020 / 19:00 – Burgemeesters krijgen de mogelijkheid om op locaties groepsvorming te verbieden. Dat heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt. Als drie of meer mensen niet anderhalve meter afstand van elkaar houden, kunnen er boetes worden uitgedeeld. Er is een uitzondering voor gezinnen. De boete kan oplopen tot 400 euro. 

Samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden

23-03-2020 / 19:00 – Alle samenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden. Dat heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt. Dat geldt ook voor samenkomsten met minder dan 100 personen. Bij overtreding kan er een boete worden uitgedeeld. 

Uurtje voor ouderen

23-03-2020 / 16:00 – Doordat het Coronavirus zo besmettelijk is voor ouderen is familie Dijkstra in Bunde met het idee gekomen om eerder open te gaan. Ook mensen die in de zorg werken kunnen gebruik maken van dit initiatief.

Trajekt blijft bereikbaar tijdens coronacrisis

23-03-2020 / 14:00 – Tot 6 april gelden nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Trajekt sluit zich daarbij aan.

Online contact en telefonisch
Alle groepsactiviteiten met ouderen, volwassenen en jeugd zijn opgeschort tot 6 april. Ook worden er gedurende deze periode geen huisbezoeken afgelegd en zijn er geen spreekuren op locatie. Wel kunnen mensen online of telefonisch worden geholpen. Mensen met hulpvragen kunnen terecht bij het algemene nummer van Trajekt. Ook de medewerkers in de wijken zijn telefonisch bereikbaar.

Meer info op website en Facebook
Meer informatie over de bereikbaarheid van onze medewerkers en andere initiatieven is te vinden op de website van Trajekt en op onze Facebookpagina.
Het algemene telefoonnummer 043-7630000 van Trajekt, is bereikbaar tijdens kantooruren.
Website van Trajekt: www.trajekt.nl/initiatief/trajekt-nieuws Facebookpagina Trajekt: www.facebook.com/www.trajekt.nl

Nieuwe coronabesmetting in Meerssen, teller op 3

22-03-2020 / 15:00 – Het RIVM heeft vandaag bekend gemaakt dat er in Meerssen een nieuw persoon is besmet met het coronavirus, daarmee komt de teller op 3. In totaal zijn er in Nederland 4204 mensen besmet met het coronavirus. In werkelijk kunnen deze cijfers hoger liggen, omdat niet iedereen getest wordt. Alleen personen die ouder zijn dan 70 jaar of personen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen, worden op het coronavirus getest. In Nederland zijn er al 179 mensen aan het virus overleden.

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contacten

Overheid stuurt NL-alert uit

22-03-2020 / 12:00 – De overheid heeft heel Nederland zondagochtend opgeroepen via een NL-alert om afstand van elkaar te houden in verband met coronavirus. Anderhalve meter afstand is nodig om verspreiding van het virus te beperken.

Oproep: coronavitamine

22-03-2020 / 09:00 – Voor het nieuwe radioprogramma “coronavitamine” vraagt Meer Vandaag u om aan ons door te geven als u hulp nodig heeft, of als u hulp aanbiedt. Ook als u een goed initiatief bent gestart in de gemeente Meerssen wilt Meer Vandaag dit graag weten. Dit geldt ook voor bedrijven die een creatieve oplossing hebben gevonden om ondanks alle nieuwe regelingen toch aan hun omzet te komen, zoals horeca gelegenheden, sportscholen, etc.

Coronavitamine
Meer Vandaag wilt met het nieuwe radio programma “Coronavitamine” Meerssenaren bij elkaar brengen. Mensen die hulp zoeken en hulp aanbieden koppelen. En er zo voor zorgen dat we in deze tijden van crisis ons verenigen en onze samenhorigheid tonen.

Contactgegevens
Dit kunt u aan ons doorgeven via social media, stuur ons een mail op: coronavitamine@meervandaag.nl of bel naar : 043 204 11 11.2

Gemeente roept op: "stel bezoek milieupark uit"

20-03-2020 / 17:00 – De gemeente heeft opgeroepen om het bezoek aan het milieupark uit te stellen. Veel mensen brengen nu meer tijd in en om het huis door. Er wordt flink opgeruimd. Dat merken ze heel goed bij de milieuparken.

“De hele week zien we al enorme wachtrijen. Het zijn recordaantallen bezoekers. Met meer bezoekers dan op een drukke zaterdag. We roepen je daarom op om je milieuparkbezoek uit te stellen. Kom alleen als dat echt moet! De medewerkers van het milieupark blijven natuurlijk voor je klaar staan, maar hou een beetje rekening met hen.” Aldus de gemeente.

Grenscontrole: let op voor boetes

20-03-2020 / 12:30 – De Belgische politie is sinds vrijdag 20 maart gaan controleren aan de grenzen om o.a. Nederlanders tegen te houden. In Belgie geldt namelijk een samenscholingsverbod i.v.m. het Coronavirus. Nederlanders reizen af naar Belgie om daar goedkoper te kunnen tanken. Dit is dus verboden.

1Limburg laat weten dat er bij de grens in Roosteren, Ittervoort en Maastricht controles zijn.

Nederlanders riskeren een boete van boven de 300 euro.

Gemeente Meerssen: tot en met 20 april geen huwelijksvoltrekkingen of afsluiten partnerschappen

20-03-2020 / 10:00 – In de Gemeente Meerssen worden tot en met 20 april geen huwelijken meer voltrokken en partnerschappen afgesloten. Dit maakt de gemeente op haar website bekend.

Vragen en informatie
Als mensen vragen hebben kunnen zij bellen met het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl.

Geen nieuwe Coronabesmetting in Meerssen, teller op 2

19-03-2020 / 14:30 – Volgens de nieuwe cijfers van het RIVM zijn er in Meerssen géén nieuwe besmetting met het coronavirus bijgekomen. In totaal zijn er in Meerssen 2 personen besmet met het coronavirus. In totaal zijn er in Nederland 2460 mensen besmet met het coronavirus. In werkelijk kunnen deze cijfers hoger liggen, omdat niet iedereen getest wordt.

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contacten

Familie Dijkstra opent uurtje voor zorgpersoneel en senioren

19-03-2020 / 12:00 – Familie Dijkstra gaat in haar winkel een uurtje inlassen voor zorgpersoneel en senioren. De winkel gaat vanaf maandag 23 maart al om 07:30 uur open. Het eerste uur tot 08:30 uur is dan voor de ouderen en zorgpersoneel. Zorgpersoneel moeten zich wel legitimeren met hem/maar zorgpas.

Maatregelen kerken verlengd tot en met tweede Paasdag

19-03-2020 / 10:00 – De bisschoppen van Nederland hebben besloten om de maatregelen in verband met het coronavirus in de kerken te verlengen tot en met Paasmaandag 13 april. Dit houdt in dat er in de weekenden en in de Goede week geen vieringen zijn.De maatregelen gelden ook voor de parochies in de gemeente Meerssen.

Goede week
Ook zijn er geen vieringen in de Goede week en met name op Palmzondag, Witte Donderdag Goede vrijdag en de twee Paasdagen. Uitvaarten en dopen worden wel gehouden maar dit gebeurt in besloten kring met alleen de naaste familie.

Kerken open houdt afstand
De kerken blijven waar mogelijk open en toegankelijk om te bidden of een kaars op te steken. Vraag aan de bezoekers is om daarbij afstand te houden tot andere kerkgangers en indien men verkouden is niet te komen maar thuis te bidden.

Twee personen besmet met Coronavirus in Meerssen

18-03-2020 / 14:10 – Nieuwe gegevens van het RIVM tonen aan dat er twee personen in Meerssen zijn besmet met het coronavirus. Afgelopen maandag 16 maart werd bekend via het RIVM dat er één persoon in Meerssen besmet was. Hier is nu een tweede persoon bijgekomen. Het RIVM laat iedere dag rond 14.00 uur via hun website weten hoeveel personen positief zijn getest op het coronavirus. Op dit moment zijn er in Nederland 2051 personen die positief zijn getest. In werkelijk kunnen deze cijfers hoger liggen, omdat niet iedereen getest wordt.

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contacten

Activiteiten huiskamer Rothem gaan niet door

18-03-2020 / 12:00 – In verband met het coronavirus gaan de activiteiten die gepland waren voor de huiskamer in Rothem niet meer door. Het team van de huiskamer laat weten de ontwikkelingen te volgen en zo spoedig mogelijk te berichten over de volgende stappen.

Eindtoetsen voor groep 8 geschrapt

18-03-2020 / 11:50 – De centrale eindtoets voor kinderen in groep 8 van de basisschool wordt geschrapt. Minister Slob van Onderwijs heeft dit besloten om de werkdruk voor leerkrachten te verminderen. De leerkrachten hebben het op dit moment druk met het organiseren en geven van thuisonderwijs. Tevens hebben ze het druk met het opvangen van kinderen wiens ouders in de zorg werken.

Minister van onderwijs
Minister Slob van Onderwijs: “We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen.”

Schooladvies
Het schooladvies hebben de leerlingen in groep 8 al de afgelopen weken gekregen. Dit schooladvies heeft altijd al zwaarder gewogen dan de resultaten van de centrale eindtoets bij de keuze van een middelbare schoolopleiding.

 

Aangepaste dienstregeling treinen

17-03-2020 / 21:15 – De treinen in Zuid-Limburg rijden vanaf woensdag 18 maart een aangepaste dienstregeling. De aangepaste dienstregeling is vergelijkbaar met een dienstregeling zoals die normaal op een zaterdag gaat.

Trajecten
Het gaat specifiek om de volgende trajecten: 
RS 12 (Maastricht Randwijck – Roermond)  
RS15 (Kerkrade – Sittard)
RS18 (Maastricht Randwijck – Heerlen)
RE18 (Maastricht – Aachen) 

Richtlijnen RIVM
In verband met de richtlijnen van het RIVM heeft ARRIVA nu minder personeel en reizigers. ARRIVA laat weten: ” Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn. Tenslotte vervoeren we ook dagelijks veel reizigers die werkzaam zijn in vitale sectoren. Juist nu is het extra belangrijk dat deze medewerkers kunnen werken. Wij vragen begrip voor deze situatie.”

 

SMHO sluit kledingcontainers

17-03-2020 / 20:50 – Stichting Sociaal-Medische Hulpverlening aan Oos-Europa, het SMHO, sluit de komende weken alle kledingcontainers. Het SMHO voelt zich genoodzaakt om de kledingcontainers te sluiten met als hoofdreden bescherming van haar vrijwilligers die de containers leegmaken. De meeste vrijwilligers zijn bijna allemaal ouder dan 70 jaar. Ook worden er door de afnemers geen kleding meer afgehaald, hierdoor zit het magazijn vol.

Arriva past dienstregeling bussen aan

17-03-2020 / 15:00 – Vanaf woensdag 18 maart rijden de bussen van Arriva in Limburg een aangepaste dienstregeling. De aangepaste dienstregeling is gelijk aan de dienstregeling zoals deze tijdens vakantieperiodes geldig is. Dat betekent dat de schoollijnen vervallen.

Betrouwbare dienstregeling
Op deze manier biedt Arriva de reizigers toch een betrouwbare dienstregeling gedurende de hele dag én op alle dagen van de week. Dit geldt ook voor de grensoverschrijdende buslijnen van Arriva. Plan je reis maximaal een uur voor vertrek via de reisplanner.

Achter instappen
De deur aan de voorzijde van de bus blijft gesloten. Met posters op de deur verwijst Arriva de reizigers naar de achterkant. Men kan geen kaartje meer kopen in de bus op dit moment

Informatiebijeenkomst Sint Catharinastraat Ulestraten afgelast

17-03-2020 / 14:30 – Op woensdag 25 maart aanstaande stond een informatiebijeenkomst gepland over de Sint Catharinastraat in Ulestraten. Deze bijeenkomst gaat niet door. In de loop van de week komt er meer informatie op de gemeentelijke website.

Geen nieuwe Coronabesmettingen in Meerssen

17-03-2020 / 14:15 – Volgens de nieuwe cijfers van het RIVM zijn er in Meerssen géén nieuwe besmetting met het coronavirus bijgekomen. Het RIVM geeft nu de cijfers van de coronabesmetting per 100.000 inwoners door. In Meerssen zijn er 5,3 besmettingen per 100.000 inwoners. In Meerssen woonden in augustus 2017 19.110 mensen. Dit houdt in dat er in onze gemeente 1 persoon besmet is met het coronavirus.

Tips om jezelf te beschermen
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

– Was je handen regelmatig
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes
– Geen handen schudden
– Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
– Beperkt sociale contacten

Inzameling oud papier stopgezet

17-03-2020 / 13:10 – In verband met het coronavirus wordt vanaf woensdag 18 maart in de gemeente Meerssen voorlopig geen oud papier meer opgehaald. Oud papier kan wel nog gratis afgeleverd worden bij de milieuparken.

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Zuid-Limburg

17-03-2020 / 13:00 – Sinds dinsdag 17 maart 2020 is er een noodverordening van kracht ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19). Een noodverordening zijn regels die door de regering zijn opgesteld en nu door de gemeenten kunnen worden uitgevoerd en gehandhaafd. Deze verordening is van toepassing op het grondgebied van de gemeenten Beek, Beekdaelen, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Meerssen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal.

U kunt de noodverordening hieronder downloaden. 
Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Wonen Meerssen: dienstverlening aan de balie en telefoon gaat gewoon door

17-03-2020 / 09:20 – Sinds deze week gelden nieuwe landelijke maatregelen tegen het Coronavirus. Ook Wonen Meerssen volgt deze maatregelen op. Dit betekent dat de medewerkers zoveel mogelijk thuis werken. Ook de ketenpartners werken met een lagere bezetting. Sommige partners nemen momenteel geen nieuwe opdrachten aan met uitzondering van spoedgevallen. Ook kunnen bestaande afspraken worden uitgesteld.

Balie en telefoon
De dienstverlening aan de balie en telefoon gaat gewoon door. Wonen Meerssen is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 12.30 uur. Het verzoek is om bezoekjes aan het kantoor zo veel mogelijk te beperken. Willen mensen toch langskomen? Maak dan vooraf een afspraak. Op die manier wordt voorkomen dat bezoekers voor een gesloten deur komen te staan.

Buurtbus Gäöl lijn 797 rijdt vanaf woensdag voorlopig niet

17-03-2020 / 09:00 – Om de verspreiding van de Coronavirus tegen te gaan is besloten buurtbus Gäöl lijn 797 tijdelijk buiten dienst te stellen. Om de passagiers niet plotseling hiermee te overvallen en hen de mogelijkheid te geven vervangende maatregelen te treffen, heeft de buurtbus afgelopen maandag nog gereden en zal dinsdag 17 maart nog rijden. Vanaf woensdag 18 maart tot in ieder geval maandag 6 april rijdt de buurtbus niet. Zodra meer bekend wordt over het hervatten van de dienstregeling, worden de buurtbuspassagiers hiervan op de hoogte gebracht.

Straatcoaches waarschuwen jongeren 

16-03-2020 / 17:45 – De komende tijd gaan straatcoaches groepen jongeren en kinderen die samenscholen erop wijzen van het besmettingsgevaar. De straatcoaches zelf houden ook gepaste afstand. De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren fysiek contact zoveel mogelijk beperken.

Spreekuren vluchtelingenwerk en inloopbijeenkomst Pletsstraat afgelast

16-03-2020 / 16:00 – De spreekuren van Vluchtelingenwerk Meerssen vervallen tot en met 6 april. Bij vragen bellen met 06-33048229.

Geen inloopbijeenkomst Pletsstraat Bunde
Op woensdag 18 maart aanstaande stond een inloopbijeenkomst gepland over de werkzaamheden in de Pletsstraat in Bunde. In verband met het Coronavirus last de gemeente deze bijeenkomst af.Omwonenden ontvangen via de aannemer een bewonersbrief met meer informatie. In de loop van deze week komt meer informatie op de gemeentelijke website.

Raadsvergadering gaat niet door

16-03-2020 / 15:30 – De raadsvergadering die voor donderdag 19 maart stond gepland gaat niet door in verband met het Coronavirus. Dat laat de gemeente op hun website weten.

Eerste coronabesmetting in Meerssen

16-03-2020 / 14:00 – De eerste persoon in Meerssen is besmet met het coronavirus, dat laat het RIVM weten. Of de patient in het ziekenhuis ligt of in thuisisolatie zit, is nog niet bekend.

Wat kun je zelf doen om je te beschermen?
Het RIVM geeft de volgende tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 
 • Beperkt sociale contacten

Facebook Groep in Ulestraten gestart voor hulp

16-03-2020 / 11:45 – In Ulestraten is een Facebook groep gestart: “Hulp bij Nood Ulestraten”. Daar kunnen mensen hulp aanbieden. “In verband met de chaos rondom het Coronavirus, vinden wij het belangrijk dat we onze naasten helpen. Jong & Oud.

Dit kan om allerlei redenen zijn.
Belangrijk is dat we oproepen plaatsen in nood, omdat het niet anders mogelijk is of onverantwoord zou zijn.
Denk aan belangrijke boodschappen, medicatie, vitamines etc.
Ook hulp bij opvang voor kinderen van ouders werkzaam in onmisbare beroepen.
En andere belangrijke noodzakelijkheden.” Aldus de Facebook Groep. 

Stella Maris College gaat op andere manieren lessen aanbieden

15-03-2020 – 22:00 – Het Stella Maris College probeert zoveel mogelijk via andere manieren lessen aan te bieden. Dat doet de school door het opgeven van huiswerkopdrachten, (online) begeleiding en lessen. De school is vanaf 09:00 open voor leerlingen waarvan de ouders werken in de vitale sector. In de loop van de week wordt meer bekend wat er veranderd voor de eindexamenkandidaten

Burgemeester: “Zorg goed voor jezelf en heb oog voor elkaar”

15-03-2020 / 20:30 – In een bericht op sociale media laat Burgemeester Clermonts weten dat het voltallige gemeentebestuur meeleeft met de ondernemers, bedrijven en instellingen die getroffen worden door de maatregelen in het kader van het Coronavirus.

“Wij spreken ons enorme respect uit voor alle mensen in de zorg, hulpverlening, het onderwijs en anderen waar nu extra beroep op wordt gedaan zich in te zetten voor de medemens. Dank voor uw inzet!

Tot slot roep ik iedereen op om in ieders belang de maatregelen van het kabinet in acht te nemen en de gezondheidsadviezen van de RIVM te volgen. Handel verantwoordelijk, zorg goed voor jezelf en heb oog voor elkaar. Alleen samen kunnen wij dit!” Aldus burgemeester Clermonts.

Eet- en drinkgelegenheden in Meerssen gesloten

15-03-2020 / 19:45 – Alle eet- en drinkgelegenheden moesten om 18:00 sluiten. Op de markt van Meerssen zijn een aantal restaurants en café’s gesloten of nog bezig met sluiten. 

RVU last alle wedstrijden en trainingen af

15-03-2020 / 19:30 – Het bestuur van RVU heeft het dringend advies van de KNVB en RVIM overgenomen en heeft tot nader order alle (oefen-)wedstrijden en trainingen van alle teams tot en met 31 maart a.s. afgelast!

Ontmoetingspunt de Ketel sluit de deuren

15-03-2020 / 19:30 – Ontmoetingspunt de Ketel is tot 6 april gesloten, dat is besloten naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van het kabinet. Het bloedprikken gaat wel door. De Ketel wenst iedereen sterkte de komende tijd.

15-03-2020 / 18:25 – Lees meer over de nieuwe maatregelen om de scholen, horeca, kinderopvang en sportclubs te sluiten: Nieuwe maatregelen: scholen, horeca en sportclubs dicht 

Horeca, kinderopvang en sportclubs sluiten ook

15-03-2020 / 16:40 – Ook de horeca, kinderopvang en sportclubs worden gesloten. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt tijdens een persconferentie. 

Scholen worden gesloten

15-03-2020 / 16:35 – De scholen in Nederland worden gesloten.  Gisteren riep de Federatie Medisch Specialisten op alle scholen per direct te sluiten. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Meersen telt 6 basisscholen en 1 middelbare school.

Nieuwe besmetting in gemeenten rondom Meerssen 

15-03-2020 / 14:00 – Het RIVM meldt dat in de aan Meerssen grensende gemeente Beek 3 mensen met het coronavirus zijn besmet. In Maastricht zijn 21 besmettingen. In Gemeente Beekdaelen zijn er 12 en in Stein 3 besmettingen, aldus het RIVM. In Gemeente Meerssen zijn nog geen mensen officieel besmet met het coronavirus. Wel meldde de GGD dat ze ervan uit gaan dat er 6000 mensen zijn besmet. Dat is veel hoger dan de cijfers van het RIVM dat is namelijk 1335 corona-besmettingen. Dit komt doordat mensen met milde klachten niet meer worden getest.

Activiteiten BundeNuSamen gaan voorlopig niet door “

15-03-2020 / 12:30 – BundeNuSamen laat meer vandaag weten dat zij besloten hebben de activiteiten in Ut Zaelke voorlopig niet door te laten gaan. Zij volgen de ontwikkeling rondom het coronavirus en zullen zo spoedig mogelijk berichten over volgende stappen.

Uitgelicht: “moeten de scholen dicht?”

15-03-2020 / 12:00 – In het nieuwe seizoen van Uitgelicht werd er aan tafel gesproken over de ontwikkelingen rondom het Coronavirus. Een van de discussies aan tafel ging over het openhouden van de scholen.

Bijeenkomt partij Kijk!!! uitgesteld

Lege schappen in supermarkten

15-03-2020 / 10:00 – De slogan ‘Hamsteren’ is nu wel realiteit geworden. Het lijkt erop dat veel mensen bang zijn dat voedselproducten straks niet meer verkrijgbaar zijn. Afgelopen dagen waren met name producten zoals toiletpapier en blikgroente bijna uitverkocht. 

Ondernemers merken de gevolgen van het Coronavirus

14-03-2020 / 20:30 – Ook de ondernemers merken de gevolgen van het Coronavirus. Desiree de Gast, eigenaresse van Silly Days, houdt het nieuws nauwlettend in de gaten.

“Corona, corona en nog eens corona”

14-03-2020 / 19:45 – In Hart van Meerssen wordt iedere week het nieuws besproken. Deze week stond het grotendeels in het teken van het Coronavirus.

Corendon stopt tijdelijk met vliegen

14-03-2020 / 17:45 – Corendon heeft besloten om alle reizen tot en met 31 maart te annuleren. Corendon vliegt vanaf Maastricht Aachen Airport naar Turkije, Gambia, Egypte en Spanje. Corendon vindt het onverantwoord om nog te vliegen. De klanten behouden hun geld in de vorm van een waardebon voor een volgende reis. 

Haufvastebal van Sjots en Sjeif verplaatst

14-03-2020 / 15:00 – Het Haufvastebal van Sjots en Sjeif wordt verplaatst vanwege het Coronavirus. Het bal zou plaats vinden op 28 maart, nu is het verplaatst naar vrijdag 19 juni. 

Vliegveld in nauw contact met veiligheidsregio

14-03-2020 / 14:45 – Ook Maastricht Aachen Airport laat weten de situatie goed in de gaten te houden. Het vliegveld houdt nauw contact met de Veiligheidsregio. Er wordt op dit moment geen controle gedaan op koorts. Passagiersvluchten vanuit China, Italië, Zuid-Korea en Iran mogen niet meer landen in Nederland.

Effect op lokale ondernemers

14-03-2020 / 12:00 – Een woordvoerder van de Meerssense ondernemers laat weten dat de winkels en Horeca in ons dorp toch al in zekere mate te lijden hebben onder het Coronavirus. Er is sprake van afgenomen klandizie en er ook is terughoudendheid met het bezoeken van cafe’s en restaurants.

Burgemeester Clermonts over Coronavirus

17-03-2020 / 15:00 – Vanaf woensdag 18 maart rijden de bussen van Arriva in Limburg een aangepaste dienstregeling. De aangepaste dienstregeling is gelijk aan de dienstregeling zoals deze tijdens vakantieperiodes geldig is. Dat betekent dat de schoollijnen vervallen.

Betrouwbare dienstregeling
Op deze manier biedt Arriva de reizigers toch een betrouwbare dienstregeling gedurende de hele dag én op alle dagen van de week. Dit geldt ook voor de grensoverschrijdende buslijnen van Arriva. Plan je reis maximaal een uur voor vertrek via de reisplanner.

Achter instappen
De deur aan de voorzijde van de bus blijft gesloten. Met posters op de deur verwijst Arriva de reizigers naar de achterkant. Men kan geen kaartje meer kopen in de bus op dit moment

14-03-2020 / 11:00 – Door de gemeente Meerssen worden de landelijke richtlijnen en protocollen gevolgd. Burgemeester Miriam Clermonts, die ook deel uitmaakt van de Veiligheidsregio Zuid Limburg, geeft een toelichting hierop.

Gemeente neemt maatregelen

14-03-2020 / 10:00 – Werknemers werden donderdag door het kabinet opgeroepen om thuis te werken. Ook gemeente Meerssen neemt maatregelen, verschillende afdelingen werken op dit moment met een minimale bezetting. Medewerkers werken zoveel mogelijk thuis. De gemeente roept op om alleen noodzakelijke bezoeken te brengen. De raadsvergadering gaat door zonder publiek, wel is het live te volgen via Meer Vandaag

Maatregelen bij Envida verzorgingshuizen in Meerssen en Bunde

14-03-2020 / 10:00 – Bij Envida verzorgingshuizen in Meerssen en Bunde zijn er maatregelen genomen: alle niet noodzakelijke vergaderingen en scholingen zijn afgelast, de deuren tussen het woonzorgcentrum en de aanleunwoningen gaan op slot waar dat mogelijk is. Andere maatregelen zijn dat er nog maar één bezoeker per bewoner mag worden toegelaten op aangepaste bezoektijden. Ook de toegangspassen worden tijdelijk geblokkeerd.

Bibliotheek sluit de deuren

14-03-2020 / 10:00 – De bibliotheek van Meerssen sluit haar deuren. Ook alle activiteiten worden afgelast. De boeken die zijn geleend worden verlengd. 

Maatregelen voor parochies in gemeente Meerssen

12-03-2020 / 17:00 – Voor de parochies in de gemeente Meerssen zijn er ook maatregelen getroffen. Zo zijn er zaterdagavond en zondag geen missen. Vormselvieringen en presentatievieringen voor communicanten worden afgelast. De maatregelen duren tot 31 maart.

Lees meer: Maatregelen Bisdom Roermond gelden ook voor parochies gemeente Meerssen

Leerling en leraar van het Stella Maris College uit voorzorg in thuisisolatie; proefwerkweek uitgesteld

11-03-2020 / 12:00 – Woensdag werd bekend dat een leerling en docent van het Stella Maris uit voorzorg in thuisisolatie zitten. Een ouder van de leerling is besmet met het Coronavirus. De leerling is niet besmet maar zit uit voorzorg thuis. De docent is op een plek geweest waar het virus is vastgesteld. Ook bij deze docent is zelf geen Coronavirus vastgesteld. De proefwerkweek die woensdag 18 maart zou beginnen is voor de leerjaren HAVO 4, VWO 4 en VWO 5 uitgesteld. Voor de eindexamenkandidaten begint de proefwerkweek wel woensdag 18 maart. 

Lees meer: Een leerling en leraar van het Stella Maris College zitten uit voorzorg in thuisisolatie

Begin van de liveblog

Lees vorig bericht

Uitgelicht: zijn we gewend aan onze nieuwe leefwijze?

Lees volgend bericht

Werkzaamheden aan gasleiding in centrum Meerssen