Historisch Centrum Limburg roept hulp in van het publiek

Stock foto

Het Historisch Centrum Limburg (HCL) bouwt samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen in het land mee aan een (digitaal) archief over het coronavirus en de gevolgen daarvan voor Nederland en Limburg in het bijzonder. Om deze informatie veilig te stellen roept het HCL de hulp in van het publiek.

Duurzaam bewaren digitale media
Het is voor Nederland de eerste crisissituatie waarbij vooral via digitale media, zoals websites, Facebookpagina’s, tweets, chats, online dagboeken, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s wordt gecommuniceerd. Deze bronnen lijken voor de meeste mensen het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn uitermate kwetsbaar en zullen straks, als de crisis over is, als eerste weer verdwenen zijn. Door deze vorm van informatie duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken kunnen de herinneringen levend gehouden worden.

Kaarten, pamfletten en dagboeken
Ook worden in deze coronacrisis briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels, dagboeken bijgehouden en tekeningen gemaakt. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en nieuwe generaties.

Spreuken en informatieborden
Het HCL is op zoek naar foto’s van het leven in tijden van de coronacrisis: op straat, in eigen huis, tuin of op het balkon. Ook foto’s van de informatieborden, spreuken op straat of solidariteitsacties en flyers en posters met mededelingen over coronamaatregelen, opgetekende ervaringen en (dagboek)aantekeningen, kaartjes of tekeningen met betrekking tot de crisissituatie en digitale berichten op sociale media, net als printscreens. “Eigenlijk is alles met betrekking tot de coronacrisis welkom, zo lang het maar plat (2D) of digitaal materiaal is.

Geen krantenknipsels
Spullen en artefacten (3D) of kopieën van foto’s of documenten en krantenknipsels hoeft het HCL niet. Kijk voor meer informatie over het aanleveren van materiaal op www.rhcl.nl/corona-archief.

Lees vorig bericht

Ut Zaelke brengt paaseieren bij de mensen thuis

Lees volgend bericht

Uitgelicht: zijn we gewend aan onze nieuwe leefwijze?