Vier het Leven brengt sociale contacten en cultuur naar de huiskamer van Limburgse senioren

Stichting Vier het Leven organiseert al sinds voorjaar 2012 theaterbezoek. In de regio Maastricht, Parkstad, Sittard-Geleen, Venlo maar ook Venray gaan senioren onder begeleiding van vrijwilligers naar het theater. Deze periode zouden tientallen senioren naar philharmonie zuidnederland, Lazarus de musical en Opera Zuid gaan. Maar deze zijn allemaal geannuleerd.  In plaats van senioren naar het theater te begeleiden is de organisatie in een paar dagen tijd 180 graden gedraaid, weliswaar tot de theaters weer open gaan.

Telefonisch in contact blijven met senioren
Door de maatregelen van de overheid worden senioren toch al met minder bezoek en persoonlijk contact geconfronteerd. Een groep vrijwilligers van Vier het Leven doet nu haar best om telefonisch met de senioren in contact te blijven. Belangstelling tonen, een praatje maken en met de senioren vooruit kijken naar wanneer de theaters weer openen. Ook wordt gewezen op het -indien mogelijk- digitaal volgen van culturele uitingen. Zo heeft musicalster Renée van Wegberg uit Horst speciaal voor Vier het Leven een nummer van Ramses Shaffy gezongen maar zijn er ook boodschappen van de Meisjes met de Wijsjes en acteur Arijan van Bavel. Veel senioren zijn blij met de aandacht en het contact. Enkele reacties: ‘Af en toe een telefoontje stel ik erg op prijs’, en ‘het online-programma met de optredens op mijn iPad houdt me op de been’ ook zijn er enkele senioren die zich zorgen maken of theatergezelschappen na de crisis nog bestaan. 

Matinee met Suzan Seegers in september
Op 3 mei bestaat de stichting landelijk exact 15 jaar. Het draaiboek voor 3 mei was begin maart zo goed als af. Die dag zou de feestelijke perspresentatie van de nieuwe ambassadeur van Vier het Leven plaatsvinden. De stichting hoopt echter dat het op 13 september van dit jaar wel mogelijk is om de geplande matinee met Suzan Seegers door te laten gaan aldus Mark Mülders van de Limburgse afdeling. Deze matinee is de Limburgse viering als onderdeel van het landelijk jubileumprogramma. Ouderen uit Limburg die op zoek zijn naar een cultureel telefoon-maatje kunnen bellen naar 035-5245156. De telefonist maakt dan een koppeling met de Limburgse afdeling. In 2019 hebben in Limburg meer dan 500 senioren gebruik gemaakt van de dienstverlening van Stichting Vier het Leven.

Foto: Jasmijn Naude. De vrijwilliger op de foto is: Marieke Naude.

Lees vorig bericht

Gemeente: “Paasdagen zijn goed verlopen”

Lees volgend bericht

Realisatie speeltuin Eburonenpark vertraagd