Zware tijden voor lokale media


Ook de lokale media wordt financieel zwaar getroffen in deze tijd van het coronavirus. Daarom is er een steunfonds om de teruglopende advertentie-inkomsten op te vangen. Minister Slob trekt 11 miljoen euro uit voor de lokale publieke omroepen en huis-aan-huiskranten. Eenmalig kunnen ze tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro’s ontvangen. Dit geldt binnen de gemeente Meerssen voor zowel de Geulbode als Meer Vandaag.

“Zeker in deze tijd is het belangrijk dat mensen weten wat er in hun nabije omgeving speelt. Lokale media zijn hiervoor cruciaal en moeten daarom goed kunnen functioneren. Daarom help ik waar de nood het hoogst is”

Minister Slob

Tijdelijk steunfonds
Het bedrag wordt in een tijdelijk steunfonds gestopt, waarop de lokale omroepen en huis-aan-huiskranten een beroep kunnen doen, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De hoogte van het bedrag wordt bepaald op basis van de oplage en het bereik van de media.

Rol gemeente
Volgens minister Slob is het grote struikelblok dat lokale media grotendeels afhankelijk zijn van reclame inkomsten. Deze reclame inkomsten ontbreken nu in tijd van crisis en bedrijven zullen ook nu niet snel hun geld gaan investeren in advertenties. Minister Slob vindt dat gemeenten hier een belangrijke rol in moeten spelen.

“Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de lokale media. Ik ga er daarom vanuit dat gemeenten een bijdrage leveren door bijvoorbeeld geld te geven of door advertenties in te kopen. Ook heb ik de provincies gevraagd te helpen.’’

Minister Slob

Coulant
Bovendien wordt er coulanter omgegaan met deadlines voor media die afhankelijk zijn van subsidie van de overheid. “Zoals die voor het indienen van het jaarverslag 2019. De deadline hiervan verschuift van 1 mei naar 1 juni”, meldt ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lees vorig bericht

NU LIVE: De zondagmis vanuit de Basiliek

Lees volgend bericht

Komende zondag 26 april om 11:00 u live de kerkmis op Meer Vandaag