Statiegeld op kleine plastic flesjes

Stock foto

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft  een wetgeving gemaakt voor het terugdringen van plastic flesjes in het zwerfafval. 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Per flesje wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars.

Minder plastic afval
Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Met dit besluit komt een einde aan 20 jaar discussie over statiegeld op plastic flesjes. Eerst heeft men afspraken met het bedrijfsleven en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) gemaakt. Via convenanten probeerde men 70 tot 90 % minder plastic flesjes in het zwerfafval terug te dringen. Dat is mislukt en nu komt dus het statiegeld. Door statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren, wil de regering de plastic flesjes uit ons milieu weren.

900 miljoen kleine flesjes
Jaarlijks gaan er in Nederland zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, zo’n 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. “De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd. Een plastic flesje in het milieu verbrokkelt op den duur  maar breekt niet af“, aldus meerssen@milieudefensie.nl  .

Lees vorig bericht

Kijk terug: zondagsmis 3 mei 2020

Lees volgend bericht

Meer Actueel 3-5-2020: creatieve oplossingen, sporten en Synagoge