Milieudefensie Meerssen: ongewenste zaken in riool

Stock foto

Milieudefensie Meerssen meldt dat bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties allerlei zaken binnenstromen die niet in het toilet of riool thuishoren, zoals: billendoekjes, tampons, poetsdoekjes, condooms en hondenpoepzakjes. Sinds de coronacrisis zitten er ook mondkapjes en handschoenen bij. “Mensen spoelen deze door het toilet of stoppen ze na het boodschappen doen in de rioolputten. Al deze troep zorgt voor storingen en verstoppingen in toiletten, rioolbuizen en zuiveringsinstallaties.”

Alleen de 3 p’s
De boodschap luidt: gooi behalve de 3 p’s (poep, plas en (toilet)papier) niets anders in toilet of riool. Waterschapsbedrijf Limburg, beaamt “dat mensen allerhande zaken in de toiletten en rioolputten gooien die daar niet in thuishoren. Dat het toilet en riool worden gebruikt als afvalbak, is geen nieuw verschijnsel. Het komt op grote schaal voor in Nederland en is een structureel probleem. Maar het is een onbegrijpelijke zaak: al deze spullen kunnen met hetzelfde gemak in de prullenbak worden gegooid. En daar horen ze ook thuis. Waarom dan toch in het toilet of de rioolput stoppen? Waarschijnlijk zijn mensen zich niet goed bewust van de ellende die dit veroorzaakt. De verstoppingen en storingen die ontstaan door de troep die in toiletten en riolen wordt gegooid, kosten de Nederlander, en dus ook de Limburger, jaarlijks miljoenen euro’s.”

Wie betaalt de rekening?
Voor de verstopping van het toilet betaalt de particulier zelf de rekening. Ontstaat de verstopping in het rioleringsstelsel onder de straat, dan komt de schade voor rekening van de gemeente. Bij de rioolwaterzuivering zien we dat de gemalen, pompen en installatieonderdelen tientallen keren per jaar vastlopen. Niet alleen moeten deze storingen worden verholpen; de installatieonderdelen slijten ook sneller en zijn eerder aan vervanging toe. De installaties kunnen niet op de optimale snelheid draaien. Door het lam leggen en vertragen van de installaties, loopt ook het energieverbruik onnodig hoog op. Het is alles bij elkaar een optelsom van verschillende kosten die worden veroorzaakt door het gebruik van het toilet en het riool als afvalemmer. Deze rekening betaalt de burger uiteindelijk ook zelf, maar dan in de vorm van belastingen en heffingen. Gooi het in de prullenbak. Het is evenveel moeite, en het scheelt de maatschappij en jezelf uiteindelijk veel geld.

Zuiveren afvalwater door WBL
Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) zuivert het afvalwater van 500.000 Limburgse huishoudens en 30.000 regionale bedrijven. Voordat WBL het gezuiverde water teruggeeft aan de natuur, haalt zij er zoveel mogelijk uit.  De schadelijke stoffen worden verwijderd en de waardevolle stoffen krijgen een nieuwe bestemming. Zo maakt WBL, samen met ketenpartners, bedrijven, kennisinstituten en inwoners, een fundamenteel verschil in de samenleving en het ecosysteem.

Lees vorig bericht

Uitgelicht 17-5-2020: horeca & cultuur

Lees volgend bericht

BOA’s drukker dan ooit