De cijfers: hoogste woonlasten van heel Limburg

Meerssen is niet bepaald de goedkoopste gemeente als het gaat om de vaste lasten. De OZB, rioolheffing en Waterschapsbelasting zijn dit jaar in Meerssen het hoogst in vergelijking met alle andere Limburgse gemeenten. Dit is te lezen uit cijfers van de provincie Limburg.

Bovenaan lijstje
Onze gemeente stijgt dit jaar naar bijna 460 euro per jaar als het gaat om de OZB. De gemeenten Mook & Middelaar volgt Meerssen met 434 euro en op nummer 3 staat Voerendaal met 403 euro per jaar. Niet alleen met de OZB steekt Meerssen de loef af; ook de rioolheffing is in Meerssen met 367 euro per huishouden per jaar het duurst in vergelijking met andere Limburgse gemeenten. Meerssen staat ook bovenaan als het gaat om de Waterschapsbelasting. Het bedrag dat hiervoor neergelegd wordt in Meerssen is 1354 euro per jaar.

Oorzaak
Een belangrijke reden om de OZB in Meerssen op te hogen, is de nijpende begroting van Meerssen. Enkele jaren geleden besloot toenmalig wethouder Houben tot een ophoging met 36% om Meerssen door een financiële crisis te slepen.

Waterschapsbelasting
Van heel Limburg betalen de inwoners van de gemeente Meerssen het meeste aan de waterschapsbelasting dit staat in het document begroting 2020 van de provincie Limburg. Wethouder Jan Gulikers laat in een reactie weten: “De gemeente gaat niet over het waterschap. Dit is namelijk een autonoom orgaan. Ik neem me aan dat zij in de gemeente Meerssen kosten maken vanwege de ingewikkelde waterhuishouding.” Wethouder Gulikers kan verder niks over de hoogte van de waterschapsbelasting zeggen, behalve dat de belasting kostendekkend is.

Lees vorig bericht

Meer Actueel special: corona in Meerssen

Lees volgend bericht

Rondgang bij de Basiliek voor het Octaaf