Kunstenaar Demnig legt in november zestien Stolpersteine in gemeente Meerssen

Gunter Demnig komt op donderdag 5 november 2020 naar de gemeente Meerssen om daar de eerste zestien Stolpersteine te leggen. Vanaf 12:00 gaat hij langs zeven adressen. Bij elk adres zal met een korte plechtigheid worden stilgestaan bij de slachtoffers van de naziterreur tijdens de Tweede Wereldoorlog die er woonden.

Waar komen de Stolpersteine te liggen
Demnig legt Stolpersteine bij Heirweg 2 Geulle voor Guido Droitcourt, bij Kruisstraat 4/6 Meerssen voor Johannes van Hees, bij Weert 47 Weert voor Franciscus Henderson, bij Beekstraat 22a Meerssen, voor Henri Schepers, bij Markt 30 Meerssen voor Salomon Zeligman, Mathilde Zeligman-Lichtenstein, Adolf Zeligman, Martha Zeligman, Jeanette Zeligman en Joseph Zeligman, bij Humcoverstraat 74 Meerssen voor Bertha Zeligman, bij St. Josephstraat 5 Meerssen voor Salomon Zeligman, Herbert Zeligman, Hildegard Zeligman, Albert Zeligman en Eva Zeligman-Wolf.

Brochure
Er wordt een brochure voorbereid met daarin informatie over de slachtoffers voor wie Demnig Stolpersteine komt leggen. Daarnaast is een brochure in voorbereiding waarin een wandeling langs de adressen en enkele markante (joodse) locaties is uitgestippeld. De werkgroep zal verder een tentoonstelling in het Erfgoedhuis inrichten. Daarnaast loopt een educatief project. In het voorjaar van 2020 voor leerlingen van het Stella Maris College en in het najaar voor de leerlingen van de hoogste klassen van de basisscholen in de gemeente. Daarvoor zijn lesbrieven geschreven.

Kunstproject om herinneringen levend te houden
De Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn 1947) startte in 1996 een kunstproject om de herinnering aan de slachtoffers van de naziterreur levend te houden. Hij kwam op het idee voor de huizen waar de slachtoffers het laatst vrijwillig woonden Stolpersteine in het plaveisel te leggen. Het zijn steentjes van tien bij tien centimeter. Deze zijn aan de bovenkant afgewerkt met een messing plaatje. Daarin zijn naam, geboortedatum, datum en plaats van overlijden gestanst. Zo’n opvallende steen nodigt uit tot stilstaan en voorovergebogen lezen. De gedachte daarachter: Zo lang je naam gelezen of uitgesproken wordt, ben je niet vergeten. Samen met zijn team heeft Demnig inmiddels verspreid over heel Europa meer dan 70.000 Stolpersteine gelegd.

Rassenwetten van Neurenberg
Nadat Hitler in 1933 na vrije verkiezingen in Duitsland aan de macht was gekomen begon hij zijn voorkeur voor het Arische ras en het zuiveren van het Duitse volk al snel in wetgeving te vertalen. Op 15 september 1935 traden de rassenwetten van Neurenberg in werking. Iedereen die in de Duitse gebieden op grond van deze wetten niet tot het Arische volk gerekend kon worden of in de ogen van de Nazi’s daarvan een vijand was, liep grote kans weggepest, vervolgd, opgesloten en/of vermoord te worden. Dat lot trof vooral de Joden maar ook talloze Roma, Sinti, Slaven, zwarte mensen, homoseksuelen, communisten, verzetsstrijders, Jehova’s getuigen en soms ook katholieke priesters en nonnen. Volgens betrouwbare schattingen hebben de nazi’s naast ongeveer 6 miljoen Joden ook ongeveer 5 miljoen andere mensen op basis van de rassenwetten vermoord. Zie ook www.stolpersteine.com of www.facebook.com/stolpersteinemeerssen

Foto: Jos Kester

Lees vorig bericht

Veerpontje Geulle gaat weer varen

Lees volgend bericht

Volg nu live: themabijeenkomst evaluatie subsidiebeleid