Herindeling vooralsnog van de baan, forse bezuinigingen liggen op de loer

Het voorstel om te stoppen met de regiegemeente en in te zetten op een herindeling met Maastricht is ingetrokken. Coalitiepartij BRUG-M deed dit voorstel tijdens de raadsvergadering maar vond geen steun bij alle andere partijen. Alle overige partijen, buiten BRUG-M, kwamen met een voorstel om door te gaan met de regiegemeente met Maastricht.

Doorgaan regiegemeente
In dit voorstel spreken de partijen zich uit voor een zelfstandige gemeente Meerssen: “Welke het proces rondom de regie-organisatie wenst te continueren, met vertrouwen in de betrokken regie-partner en met respect voor de beslismomenten die er zijn voorzien in dit proces, waaronder het definitieve go/no-go moment in december 2020, wanneer alle informatie om tot een besluit te komen op tafel ligt.”

Bezuinigingen
Volgens het college van burgemeester en wethouders zien zij nog maar twee mogelijkheden. Een daarvan is om de ozb nogmaals te verhogen of voor herindeling te kiezen. Doordat de herindeling op dit moment niet meer aan de orde is betekent dat er voor 2021 een bezuiniging van 687.000 euro nodig is en in 2022 meer dan een miljoen. De bezuinigingen zullen nu moeten gezocht worden via de ozb en/of op de niet-wettelijke taken van de gemeente. Hierbij moet gedacht worden aan het het subsidiëren van verengingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties. Ook doet de gemeenteraad de oproep om te kijken of het mogelijk is om tot een bezuinig te komen in het sociaal domein.

Komende dagen in beraad
Het college van burgemeester en wethouders heeft tijdens de raadsvergadering laten weten de komende dagen in beraad te gaan om te kijken of ze de bezuinigingen überhaupt willen en kunnen uitvoeren.

Meer over dit onderwerp de komende dagen via onze website, app en tv-uitzendingen.

Lees vorig bericht

NU LIVE: raadsvergadering over toekomst gemeente

Lees volgend bericht

KVW Meerssen organiseert 11 en 13 augustus twee dagen spel en plezier