Bosje bloemen voor alle Zuid-Limburgers bij campagne ‘Wie sjoën os Limburg is’

Met deze boodschap geven de gemeenten van de regio Maastricht en Heuvelland, Waterschap Limburg en WML, verenigd onder de naam Waterklaar, het startschot om iedereen in Zuid-Limburg bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering op onze waterhuishouding. Het doel is om inwoners aan te sporen zelf eenvoudige maatregelen te nemen om overlast te voorkomen. Voorbeelden vindt u op www.waterklaar.nl/sjoen. Om de Zuid-Limburgers al een beetje op weg te helpen, valt bij iedereen komende week een bosje bloemen op de mat. Dit bosje bloemen moet nog wel zelf geplant worden, het is namelijk een envelop met bloemenzaadkaart.

Gevolg van klimaatverandering voor waterkwaliteit
Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Er valt namelijk steeds meer regen in een korte tijd. Tegelijkertijd kennen we langere perioden van extreme droogte waarin water schaarser wordt. Stedelijke gebieden hebben vaker last van hittestress en het kost meer moeite om drinkwater schoon te houden. “Het overgrote deel van Maastricht en Heuvelland drinkt water uit de eigen regio. Het wordt gemaakt van grondwater dat ligt opgeslagen onder het prachtige Zuid-Limburgse landschap. Mergelrijke ondergrond is op veel plekken poreus; het grondwater is dus gevoelig voor wat er bovengronds gebeurt. Een groot deel van deze regio leeft bovenop het drinkwater van morgen en overmorgen. Goed omgaan met onze omgeving is dus ook goed voor ons eigen drinkwater” aldus Joyce Nelissen, directeur WML. “Dat kan bijvoorbeeld door gifvrij tuinieren.”

Eenvoudige maatregelen
“Wij leven in een uniek stukje Nederland waar het heerlijk wonen is. Om dat zo te houden zijn we samen aan zet. Laten we er daarom samen voor zorgen dat we regenwater opvangen waar het valt en steen vervangen door groen. Het plaatsen van een regenton, afkoppelen van de regenpijp, het planten van een boom of het vervangen van stoeptegels door plantjes zijn eenvoudige maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen. Daarmee maken we onze prachtige omgeving nog leefbaarder om te wonen. Kijk voor meer eenvoudige maatregelen op www.waterklaar.nl/sjoen. Samen maken we het verschil, waardoor we óók in de toekomst kunnen zeggen: Wie sjoën os Limburg is”, aldus Josette van Wersch, dagelijks bestuur Waterschap Limburg.

Wie sjoën os Limburg is
Sjoën… een uniek en alleszeggend Limburgs woord waarin trots, eigenheid en genieten verborgen liggen. Maar sjoën staat ook voor schoon en goed en dat is waar Waterklaar voor staat. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Limburg ook in de toekomst onbetwist het stukje Nederland blijft dat het sjoënste is. De komende perioden mogen inwoners en bedrijven meer klimaatacties verwachten waarbij we werken aan bewustwording door uit te leggen waarom het samen nemen van maatregelen nodig en belangrijk is.

Lees vorig bericht

Tosje os gezag en gezjwege – aflevering 1-2020

Lees volgend bericht

Meerssenaar raakt 17.000 euro kwijt door Phishingmail