Burgemeester Clermonts denkt niet aan stoppen

Komende donderdag besluit de gemeenteraad, tijdens een extra raadsvergadering, of burgemeester Clermonts voor een tweede termijn burgemeester mag blijven van Meerssen. Gezien de politieke crisis denkt de burgemeester niet aan stoppen: “Ik heb me er niet over hoeven te bedenken. Het herbenoemingsproces duurt een maand of 9. Die gedachtes zijn allang door mijn hoofd gegaan.”. Verder geeft ze aan dat ze de afgelopen vijf jaren van Meerssen is gaan houden.

Zware opgave
Burgemeester Clermonts kan voor een zware opgave komen te staan. Als de overige drie wethouders woensdagavond besluiten op te stappen, dan zal de burgemeester in samenwerking met de ambtenaren met een sluitende begroting moeten komen.

Maastricht bepaald
De gemeenteraad van Maastricht vergadert woensdagavond 16 september over de kwestie Meerssen. In die vergadering staat de voortgang van de regieorganisatie met Meerssen op de agenda. Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht ziet de regiegemeente niet meer zitten. Zij vrezen dat Maastricht dit door de financiële situatie van Meerssen niet kan bekostigen. Mocht Maastricht niet verder willen werken met de regiegemeente, dan blijven de Meerssense wethouders voorlopig hun functie uitoefenen. Indien de gemeenteraad van Maastricht de voortgang naar een regiegemeente doorzet stappen ze alle drie op.

Verplicht om met een begroting te komen
Deskundige Broeksteeg van de Radboud Universiteit in Nijmegen laat in de Limburger weten: “Volgens de Gemeentewet zijn burgemeester en wethouders verplicht een begroting op te stellen. Wat ze gedaan hebben, kán dus niet.” Referend naar het weigeren van de wethouders om te komen met een begroting. “Het gebeurt wel hoogst zelden dat alle wethouders opstappen. Volgens artikel 42, lid 2 van de Gemeentewet neemt de burgemeester in zo’n situatie hun taak over. Burgemeester Clermonts kan dan met ambtenaren een begroting opstellen.” Aldus Broeksteeg in de Limburger.

De extra raadsvergadering is donderdag 17 september om 20:00 uur te zien via Meer Vandaag. Meer Vandaag is onder andere te ontvangen via Ziggo digitaalkanaal 47, KPN Glasvezel 1337 en AppVoor meer frequenties klik hier

Lees vorig bericht

Laatste aflevering Tosje os gezag en gezjwege

Lees volgend bericht

Jack Aarts: “Daarmee verlies je als wethouders het vertrouwen”