Hoe zit het? 5 vragen en antwoorden over de politieke crisis

Woensdagavond 16 september staat er een raadsvergadering gepland in Maastricht die gaat over de regiesamenwerking met Meerssen. Maar hoe zit het nu? Vijf vragen en antwoorden over de politieke situatie.

Wat is het probleem?
Meerssen kampt met een groot begrotingstekort. In 2021 is dat 1,7 miljoen. In de jaren daarna loopt het op tot meer dan 2 miljoen. De wethouders willen niet bezuinigen omdat dat volgens hun een te grote impact heeft op de gemeenschap van Meerssen. Daarom zien de wethouders geen andere mogelijkheid meer dan een fusie met Maastricht en stappen op als de raad daar niet voor kiest.

Wat vindt de raad van Meerssen?
De raad van Meerssen wil geen fusie met Maastricht. Ze zetten in op een regiegemeente. Bij een regiegemeente houdt Meerssen haar zelfstandigheid en gaat het grootste deel van de ambtenaren van Meerssen naar Maastricht. De meerderheid van de raad staat niet negatief tegenover een herindeling, maar wil zo’n beslissing niet te overhaast nemen.

Stappen de wethouders dan op?
Nog niet. De wethouders lieten gisteren tijdens een persconferentie weten dat ze afwachten wat Maastricht gaat beslissen tijdens de raadsvergadering van woensdagavond.

Wat wil Maastricht?
het College van burgemeester en wethouders in Maastricht liet al weten geen regiegemeente meer te willen met Meerssen. Omdat Maastricht bij een regieorganisatie de dienstverlening van Meerssen moet leveren, vreest het Maastrichts College dat die door de slechte financiële situatie van Meerssen onder druk komt te staan. 1Limburg meldt dat de Maastrichtse raad niet is te spreken over de beslissing van Meerssen om de bal bij Maastricht te leggen. Na een belronde door L1 blijkt dat er nog maar weinig draagvlak is binnen de Maastrichtse gemeenteraad voor een regiegemeente. Over een fusie laten weinig partijen zich uit. De VVD en het CDA vinden dat Meerssen met nieuwe plannen moeten komen. Alleen de GroenLinks fractie laat aan 1Limburg weten dat ze denken dat er een fusie met Meerssen zal komen.

Hoe nu verder?
Woensdagavond valt binnen de gemeenteraad van Maastricht een beslissing. Waarschijnlijk geen regiegemeente. Ook zal woensdagavond nog niet de beslissing vallen dat Maastricht wil fuseren met Meerssen. Of de beslissing van Maastricht leidt tot een heroverweging van de raad van Meerssen is voor de wethouders van Meerssen cruciaal voor hun besluit om op te stappen. Volgende week donderdag 24 september staat een raadsvergadering gepland met als agendapunt: “Gedachtenwisseling over de toekomst van de gemeente Meerssen.”

Lees vorig bericht

Kou

Lees volgend bericht

Maastricht trekt stekker uit Regiegemeente