Maastrichtse raad niet te spreken over acties colleges B&W van Maastricht en Meerssen

De raad van Maastricht heeft besloten het traject regiegemeente met Meerssen te stoppen. Tijdens de raadsvergadering van woensdag 16 september werd er veel kritiek geuit op de brieven van de provincie, het College van Maastricht en Meerssen. Vooral het veranderen van meningen riep verbazing op bij de partijen. Ook waren enkele partijen er niet van gediend dat Meerssen de bal bij de raad van Maastricht neerlegde. 

Knopen doorhakken
Coalitiepartij CDA stelt dat “Meerssen nu echt knopen moet doorhakken.” Ook D66 vindt dat de ene gemeente niet de toekomst mag bepalen van de andere gemeente. “Ik wil niet op de stoel zitten van de collega’s in Meerssen, ze moeten terug in de wedstrijd” Aldus Groep Gunther. Groep Lurvink vindt dat “niemand in Meerssen verantwoordelijk wil zijn voor de zelfstandigheid, ik begrijp dat.” Senioren Partij Maastricht vindt dat Meerssen geen eensgezindheid uitstraalt. “24 september moet Meerssen eensgezindheid uitstralen.” Op die dag is er een raadsvergadering van de gemeenteraad van Meerssen met als agendapunt: “Gedachtenwisseling over de toekomst van de gemeente Meerssen.”

Beïnvloeding
Verschillende partijen vinden het opmerkelijk dat zowel het College van Meerssen als Maastricht en ook de provincie in korte tijd zijn veranderd van mening. “Als een donderslag bij heldere hemel, veranderen Meerssen en Maastricht van mening” stelt D66. Ook de PvdA vindt het opmerkelijk. “Toeval bestaat niet vaak in bestuurlijk land  (…) Als je zo in een hoek wordt geduwd, dan wordt je daar boos over. Als ik raadslid van Meerssen zou zijn, zou ik me echt flink gepiepeld voelen. Dit zijn colleges die voor raden gaan, maar volgens mij is de raad het hoogste orgaan. Dat dien je te respecteren”. Aldus Manon Fokke van de PVDA. ” 50plus heeft bewondering voor de raadsleden in Meerssen die zich niet laten beïnvloeden. 

Soap
“Af en toe leek het op een aflevering van een soap opera” zegt Groep Lurvink over de raadsvergadering van Meerssen. 6 partijen wilde wachten op de beslissing van Meerssen. De PvdA was daarop tegen: “it takes two to tango. (..) Over die samenwerking gaan wij ook, dat ligt ook op ons bordje. Ik hou niet van die flauwekul dat wij ook weer gaan wachten.” 

Heidag 
“Ons optreden wekt de indruk dat we de raad van Meerssen onder druk wilden zetten. Dat snap ik. Maar het college van Meerssen kwam op 8 september buurten bij een heidag van ons college. Van hun informatie schrokken we.” Aldus Burgemeester Penn-te Strake over hun optreden. Begin oktober wordt door de gemeenteraad van Maastricht definitief gestemd, maar de beslissing is duidelijk. Tot slot zegt de Maastrichtse Burgemeester: “Als we stoppen, dan ligt de bal bij Meerssen. Wij wachten rustig af en wensen ze veel wijsheid”

Reacties Burgemeester Penn & politieke partijen in Maastricht tijdens raadsvergadering woensdag 16 september.


Lees vorig bericht

Maurice van Kan te gast in het 80’s Café

Lees volgend bericht

Wethouders blijven voorlopig zitten