Hart van Meerssen: “als het zo door gaat zakken heel veel gemeenten door het ijs”

In Hart van Meerssen was Maastrichts PvdA-raadslid Manon Fokke te gast. Fokke was tussen 2012 en 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Druk
Fokke is niet te spreken over de bestuurders van Maastricht, Meerssen en de provincie en over hoe zij adviezen geven aan de raad van Meerssen. “Ik zou niet graag in de schoenen van de raadsleden van Meerssen willen staan, maar ik vind ook je bent niet alleen volksvertegenwoordiger geworden om makkelijke beslissingen te nemen. Je zult uiteindelijk ook een knoop moeten doorhakken.”

Decentralisatie
Sinds 2015 hebben gemeenten enkele taken van de overheid overgenomen zoals jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Volgens Fokke drukt dit erg op de financiële situatie van vooral kleine gemeenten. “Een ding is duidelijk, sinds de decentralisatie moet er meer geld komen uit Den Haag. Niet alleen naar de grote gemeenten, ook naar de kleine gemeenten. Want als het zo door gaat, dan zakken heel veel gemeenten door het ijs. Dat moet je niet willen”

“Herindelen moet uit jezelf komen”
Volgens Fokke moet herindelen vanuit de gemeente zelf komen. “Je kan wel 2 verschillende culturen bij elkaar zetten en dan besluiten dat ze vanaf een bepaalde datum een nieuwe gemeente worden. Maar als de chemie er niet is, is het ver te zoeken. Daarom zeg ik, Meerssen en Maastricht, wat ook de uitkomst is. Daar gaat Meerssen over. Ik ga echt niet op de stoel van Meerssen zitten. (…) Maar uiteindelijk zul je zelf de knoop doorhakken. Ik hoop echt dat het niet zo is dat Den Haag voor ons gaat beslissen wat het beste is, want daar komen heel vaak geen goede herindelingen uit.”

Stabiele gemeente
Volgens de PvdA in Maastricht heb je bij een regiegemeente een stabiele gemeente nodig. “Als je op dit moment kijkt hoe College en raad met elkaar omgaan in Meerssen, dan kan je moeilijk zeggen dat het stabiele gemeente is. Dus wij hebben gezegd, een regiegemeente dat gaan wij op dit moment niet meer doen.” De PvdA zegt wel nog open te staan voor een herindeling. “Als Meerssen wil herindelen, prima dan zullen wij daar het gesprek over aangaan. Ik kan me voorstellen dat in Meerssen nog een hoop andere discussie’s te voeren zijn. Met wie wil je herindelen? Stel dat je naar Maastricht wil, wil je dan als hele gemeente of zijn er nog dorpen die liever met een andere gemeente willen fuseren. Dat weet ik niet, en daar ga ik ook niet over.” Aldus Manon Fokke.

Lees vorig bericht

Meer Actueel week 38/2020: Regiegemeente definitief van de baan, Maastricht oordeelt hard, opnieuw beslissing toekomst

Lees volgend bericht

Uitgelicht 20-9-2020: hoe nu verder met onze gemeente?