Alles wat je moet weten om de raadsvergadering te volgen

Vanavond vindt een belangrijke raadsvergadering plaats over de toekomst van Meerssen. Er is de afgelopen weken veel gebeurd. Wij zetten het voor je op een rijtje.  

Maastricht zegt ‘nee’
De Maastrichtse raad wil geen regiegemeente meer met Meerssen. Dat bleek vorige week tijdens een raadsvergadering van de gemeenteraad van Maastricht. Eerder liet het college van Maastricht al weten geen heil meer te zien in een regiegemeente. Enkele partijen lieten wel al doorschemeren een fusie met Meerssen te zien zitten. De burgemeester van Maastricht, Penn-Te Strake, zei dat de bal nu eerst bij Meerssen ligt. 

Wethouders
De wethouder van Meerssen zullen opstappen wanneer de raad van Meerssen kiest voor zelfstandigheid. Vorige week hielden de wethouders een persconferentie. Daarin zeiden ze dat ze zouden wachten op wat Maastricht besliste. Toen de raad van Maastricht ervoor koos om het traject regiegemeente te beëindigen, lieten de wethouders weten voorlopig te blijven. Andreas Pohle van coalitiepartij KIJK!!! liet aan De Limburger weten dat hij geen vertrouwen meer heeft in de wethouders. Verder liet hij aan de krant weten dat volgens zijn partij een ‘herindeling bespreekbaar is.’ 

Opties
Er blijven op dit moment nog maar weinig opties over. Een regiegemeente wil Maastricht niet meer, een fusie/herindeling met Maastricht ligt wel nog op tafel. Zelfstandig blijven is volgens de wethouders financieel onhaalbaar. Er zou volgens hen forse bezuinigingen doorgevoerd moeten worden die een te grote impact hebben op de samenleving. 

Partijen
De partijen in de gemeenteraad zijn verdeeld. Coalitiepartijen BRUG-M en PGM Het Origineel zien meer in een fusie, de overige partijen willen voorlopig zelfstandig blijven. Alle partijen staan niet negatief tegenover een fusie, alleen hebben de meeste partijen er andere gedachtes over. 

De vergadering is live te volgen via al onze kanalen. Meer Vandaag is onder andere te ontvangen via Ziggo digitaalkanaal 47, KPN Glasvezel 1337 en App. Voor meer frequenties klik hier

Lees vorig bericht

Oud-raadslid: “stop met eindeloze politieke schermutselingen”

Lees volgend bericht

NU LIVE: raadsvergadering toekomst gemeente