Oud-raadslid: “stop met eindeloze politieke schermutselingen”

Rene van Beekum, oud-voorzitter van de begeleidingsgroep ‘Onderzoek Gemeentelijke Samenwerking’ en oud-raadslid, laat in een brief weten voorstander te zijn van een herindeling met de Gemeente Maastricht. Volgens van Beekum is een herindeling de meest realistische en duurzame oplossing voor de inwoners van Meerssen. Donderdagavond vindt een raadsvergadering plaats over de toekomst van Meerssen.

Politieke schermutselingen
Van Beekum schrijft: “Steek de energie donderdagavond in de inhoud van
een breed gedragen besluit en stop met eindeloze politieke schermutselingen die, gegeven de thans bekende feiten, niets meer toevoegen aan de reeds langlopende discussie en niet in het belang zijn van de inwoners van Meerssen.”

Aanzienlijke lastenverzwaringen
De financiële situatie in Meerssen is volgens van Beekum “uitermate zorgwekkend.” Ook maakt van Beekum zich zorgen wanneer de provincie Meerssen onder preventief toezicht zet. Voor het sluitend krijgen van een meerjarenbegroting zijn er aanzienlijke lastenverzwaringen en ingrijpende beperkingen nodig, schrijft van Beekum.

WMO
Sinds de decentralisatie in 2015 zijn gemeente verantwoordelijk voor onder andere WMO, jeugdzorg en de Omgevingswet. Van Beekum schrijft in zijn brief: “De gemeente Meerssen is qua inwoners (minder dan 19.000) te klein om alle gedecentraliseerde taken van de overheid (…) zelfstandig uit te voeren.”

Vijf jaar zelfstandig
“Als Meerssen niet vóór eind 2020 overeenstemming bereikt over een
principeakkoord tot herindeling (en dit is dus nog geen definitief besluit!), zal Meerssen nog minimaal vijf jaar als zelfstandige gemeente moeten doorgaan met alle financiële en organisatorische consequenties van dien.” Aldus van Beekum.

Tot slot schrijft van Beekum: “Daarom is herindeling met de gemeente Maastricht per 1 januari 2023 voor de inwoners van Meerssen de meest realistische en duurzame oplossing ter voorkoming van draconische verzwaring van de lasten en beperking van de voorzieningen.”

Donderdagavond om 19:00 uur praat de gemeenteraad over de toekomst van Meerssen. Deze raadsvergadering is live te volgen via TV, onze website en de meervandaag app.

Lees vorig bericht

Wat kan Meerssen nog? Dit zijn de 3 opties

Lees volgend bericht

Alles wat je moet weten om de raadsvergadering te volgen