Wat kan Meerssen nog? Dit zijn de 3 opties

Donderdag 24 september 2020 wordt er weer over gesproken: de toekomst van de gemeente Meerssen. Vorige week hakte Maastricht een knoop door: een regiegemeente komt er niet. Nu zijn er nog maar weinig opties open voor Meerssen. Dit zijn de 3 overgebleven opties.

Fusie/herindeling
Meerssen kan kiezen om te fuseren met bijvoorbeeld Maastricht. Enkele partijen hebben in de Maastrichtse raad vorige week laten weten open te staan voor een fusie met Meerssen.

Zelfstandigheid
Meerssen kan ook zelfstandig blijven met als gevolg forse bezuinigingen en lastenverzwaringen voor de burgers. De wethouders van Meerssen vinden dat deze eventuele bezuinigingen een te grote impact hebben op de gemeenschap. Als de raad donderdagavond ervoor kiest zelfstandig te blijven stappen de wethouders op.

Bekijk de video over de 41 bezuinigingsmogelijkheden

Artikel 12
En dan is er nog een laatste optie. Meerssen kan kiezen om een artikel 12 gemeente te worden. Dan levert de gemeente de financiële zelfstandigheid voor een deel in en kan de gemeente extra geld krijgen uit het gemeentefonds. Volgens een raming van de overheid zijn er nu 2 gemeente met een artikel 12 status. 

De vergadering is live te volgen via al onze kanalen. Meer Vandaag is onder andere te ontvangen via Ziggo digitaalkanaal 47, KPN Glasvezel 1337 en App. Voor meer frequenties klik hier

Lees vorig bericht

Wat moet ik ermee?

Lees volgend bericht

Oud-raadslid: “stop met eindeloze politieke schermutselingen”