Orde

De gemeente heeft weer een college op sterkte; althans, de fractievoorzitters van KIJK!!!, CDA, Lokaal DNA en Focus hebben de namen van twee nieuwe wethouders bekend gemaakt. Het schijnen mannen die bestuurlijk van wanten weten. Ze hebben ruime ervaring. Zeker zo belangrijk is dat ons burgers een sluitende begroting in het vooruitzicht is gesteld. En dat de gemeenschappen in de gemeente niet ‘kapot bezuinigd worden’. Dat laatste hing al een maand of wat de dorpen in de gemeente als een zware, inktzwarte onweerswolk boven het hoofd en daarom was het vorige college maar niet eens aan het opstellen van een begroting begonnen. Want een gat van bijna twee miljoen. Niet te doen. De slimme oplossing leek een vette fusiepremie te incasseren door zo snel mogelijk samen te gaan met Maastricht. Vervolgens zouden we allemaal nog lang en gelukkig leven.

We weten hoe het afliep: de raad bleef tegen de krachtige stroom van het wethouderlijk verzet in een begroting eisen, de wethouders bleven weigeren die op te stellen en stapten onder de dreiging van een motie van wantrouwen op. En vier partijen uit de raad namen hun verantwoordelijkheid. Er kwamen nieuwe wethouders en suggesties voor een sluitende begroting. De komende weken zijn cruciaal. Want: keurt de raad de begroting goed en is de provincie er daarna ook mee akkoord? Gaat de provincie die begroting beoordelen, los van de strijd om de macht in de gemeente Meerssen?

Er lijkt voor het moment in de gemeente even orde op zaken te zijn gesteld. Ook overigens in de verhouding tussen de koning en zijn volk. Naar aanleiding van het luide morren over zijn afreizen naar het vakantieverblijf in het zonnige Griekenland was hij – eenmaal weer thuis – samen met Maxima op een wat krap tweezittertje neergestreken. Vanaf het bankje spelde hij schuldbewust kijkend woord voor woord, letter voor letter vanaf een elektronisch leesplankje een tekst vol welgemeende excuses in de richting van de mensen thuis. De koningin zat er bij ‘als een vaas met bloemen’, las ik ergens in een commentaar. Dat kan zijn, mij viel vooral de über deemoedige en meelevende blik, vooral gericht op haar echtgenoot, op. Ik neem aan dat de drie A’tjes er op een driezitter in een andere ruimte van het koninklijk paleis schaterend naar hebben zitten kijken. Zo keken ze zelf ook als ze op hun kop kregen als ze weer eens te laat thuis waren gekomen en er niet echt van onder de indruk waren.

Nog even iets heel anders. H. en M. kwamen eten. Het was erg gezellig. We spraken weer eens over onderwijs – we hebben er ervaring mee – en kregen het over ouders en hun rol daarin. Ook naar aanleiding van de moord op Samuel Paty. Ik woonde eens een vergadering van de ouderraad bij. Het ging over orde. Zegt een mevrouw: U moest eens weten hoe het is zo’n puber in huis te hebben. Docent: Dan kunt u zich zeker ook voorstellen hoe het is er dertig in de klas te hebben.

Lees vorig bericht

Uitgelicht: koers gemeente & intocht sinterklaas

Lees volgend bericht

Gemeente plaatst zeventig bladkorven