Chaos troef tijdens dag twee begrotingsdebat

Ook de tweede dag van de begrotingsvergadering ontaardde opnieuw in verwijten en gekibbel over en weer. De frustratie van de afgelopen maanden werd opnieuw pijnlijk zichtbaar. Vooral Oud-wethouder Jan Gulikers van BRUG-M nam de nieuwe coalitie de maat.

“Raad van Elf”
Nadat hij op de eerste dag de nieuwe coalitie beschuldigd had van Trumpiaanse praktijken, deed hij op dag twee er nog een schepje bovenop. Hij betitelde de vier partijen nu als een raad van Elf. Dit ontlokte bij met name Lokaal DNA en Focus weer de nodige irritatie.

Weigering om te debatteren
De verwijten over en weer kregen een dieptepunt toen Jack Aarts namens het CDA weigerde om nog langer met Gulikers te debatteren. Gulikers’ partijgenoot Gerrit van der Bijl probeerde het opnieuw, maar ook nu bleef Aarts bij zijn eerder genomen standpunt.

Burgemeester hield vergadering in de hand
Ondanks alle schermutselingen bleef burgemeester Clermonts stug proberen om de vergadering in goede banen te leiden. Door de discussies meermaals af te kappen liep de vergadering dan ook niet verder uit de hand. Ook de twee nieuwe wethouders maakten een gedegen indruk in hun betoog en waren vrij duidelijk in hun verhaal.

Pijnpunten
De grootste pijnpunten in de begroting lagen vooral bij de bezuinigingen op het sociale domein en de onttrekking van 850.000 euro uit de algemene reserve ten behoeve van het op peil brengen van het ambtenarenapparaat. Gulikers vroeg zich hardop af of de provincie wel met deze truc akkoord zou gaan en zo niet, wat dan de gevolgen zouden zijn voor Meerssen. Uit zijn betoog bleek verder dat hij hierover al contact gehad had met de provincie.

Fusie, herindeling of zelfstandigheid
Aan het einde van de vergadering wilde Gulikers nog van de andere partijen weten wat zij wilden voor de toekomst van Meerssen : fusie, herindeling of zelfstandigheid. Geen van de andere partijen wilde echter kleur bekennen en hielden de kaarten dan ook stevig tegen de borst.

Begroting aangenomen
Na een lange zit van totaal 12 uur kon uiteindelijk worden overgegaan tot stemming. De begroting 2021 werd aangenomen met 10 stemmen voor en 6 tegen. Zoals verwacht stemden de fracties BRUG-M en het Orgineel tegen de voorliggende begroting.

Lees vorig bericht

Leerlingen zitten thuis na coronabesmetting op Stella Maris College

Lees volgend bericht

Vrachttaks op luchtvracht gaat niet door