Commotie om reactie Meerssense CDA’er op zwarte piet protest

Op sociale media is veel commotie ontstaan nadat Jeroen van Eijkelenburg, kandidaat-raadslid van het CDA, een reactie plaatste op Facebook onder een artikel van het AD. Het artikel ging over de Zwarte Piet demonstratie in Maastricht. De reactie is inmiddels verwijderd. Van Eijkelenburg laat aan Meer Vandaag weten: “Ik ben geen racist, ik heb Marokkaanse, Armeense en Syrische vrienden.”

Reactie
Van Eijkelenburg schreef een reactie onder een artikel van het AD over het Kick Out Zwarte Piet protest in Maastricht. Daar zou Aytmara Hersisia, aanhanger van de actiegroep, zijn omsingeld door honderden tegendemonstranten. “De naam van de persoon is echt Nederlands hoor. Ik vind het niet prettig als buitenlandse mensen in hun eigen taal praten.” Aldus van Eijkelenburg’s verwijderde reactie. Daarop ontstond veel commotie, zo liet Kick Out Zwarte Piet aan het AD weten: “Zo gaat het al jaren in de politiek. Prijsschieten zonder consequenties. (…) Eigenlijk verbaast het me niet eens meer. Dit zit zo diepgeworteld in de Nederlandse samenleving, en helaas ook in de gemeentepolitiek. Ik vraag mij af of hier überhaupt lering uit wordt getrokken. Ik verwacht van niet. Dit zal wel weer geen consequenties hebben.”

Aanspreken
Ook fractievoorzitter van het CDA, Agnes Jonkhout liet aan het AD weten “Dit is werkelijk ongehoord. Wij gaan hem hier direct op aanspreken. Dit hoort niet in onze fractie thuis.” Van Eijkelenburg lijkt niet blij te zijn met de reactie van Jonkhout en liet weten: “mevrouw Jonkhout, fractievoorzitster van het CDA, vertelt een verhaal aan de media met mijn naam erin oftewel een eenzijdig verhaal. (..) Ik voel me digitaal aan de schandpaal genageld door mevrouw Jonkhout. En ook vanwege het feit dat het AD en de Limburger mevrouw Jonkhout hebben benaderd en op basis van de woorden van mevrouw Jonkhout hun verhaal hebben gemaakt. Mij is als kind altijd geleerd dat je een verhaal moet horen van twee kanten om een beeld te krijgen. Ik ben net als F1 coureur Lewis Hamilton tegen racisme, want daarmee kwets je mensen. En erg genoeg komt racisme in diverse vormen voor in de samenleving.”

Reactie verwijderd
Verder laat van Eijkelenburg weten dat er geen sprake van was dat hij de reactie heeft verwijderd op last van CDA Meerssen. Het CDA heeft volgens Van Eijkelenburg tot nu toe nog geen contact opgenomen met hem. Wel heeft mevrouw Jonkhout hem zondagavond persoonlijk gevraagd het bericht te verwijderen. Dit was toen al gebeurd. Van Eijkelenburg laat hierop weten: “Je moet denken voordat je iets doet. Echter heb ik in dit geval iets gedaan voordat ik erbij nadacht, daarom heb ik zelf mijn reactie verwijderd.” Jeroen van Eijkelenburg heeft naar eigen zeggen via zijn buren moeten horen dat hij in het landelijk nieuws terecht is gekomen. Zelf geeft van Eijkelenburg aan dat hij voor zwarte piet is, maar het vervelend vindt dat mensen zich door de kindertraditie gediscrimineerd voelen.

Agnes Jonkhout was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees vorig bericht

Geen Kerstvoettocht naar Banneux dit jaar

Lees volgend bericht

Wafelactie SV Meerssen