Advies

Het is zondagmorgen, er ligt rijp. De vrieskou slaat de herfstdampen neer en de daken kleuren wit. Nou ja, kleuren, is wit eigenlijk wel een kleur? Op een paaltje in de weiden achter het huis zit een buizerd. Lichte nachtvorst. Het is wonderlijk stil. Voor veel mensen was het pakjesavond, gisteren, ze slapen uit. Nu, zo rond half negen zijn er nog nauwelijks vroege wandelaars voorbij gekomen. De hond moet nog even wachten. Het warme bed is verleidelijker dan de kou buiten. Hoe knisperend en fris ook. Het katertje gaat even voor. Het KNMI heeft voor de komende nacht en maandagochtend code geel afgegeven. Sneeuw in het heuvelland, is de voorspelling. Nog meer reden om binnen te blijven. La Corona krijgt hulp. De krant bericht: Beter helemaal niet versoepelen met kerst, dat adviseert een viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong. Het gevoel zegt: We raken steeds meer opgesloten. Dat klinkt als een beleg. Wanneer komt de bevrijding?

Ondertussen loopt de spanning rond Maastricht Aachen Airport op. Wat gaat Van Geel de provincie adviseren? Hoe kan MAA overleven? Het is net zoiets als vragen hoe lang je een kindje borstvoeding moet blijven geven. En is er niet altijd onontkoombaar een moment dat een patiënt van het infuus af moet, dat beademing met de machine niet meer werkt? In de krant stond dat het vliegveld in dit coronajaar een kwart miljoen euro winst wist te maken. Het wordt gebracht als een bemoedigend eerste stapje en lijkt het bewijs dat de peuter nu ook snel in recordtijd de marathon zal lopen. Maar een kwart miljoen is ook twee en een halve ton. Dat klinkt al minder en is een bedrag dat sommige mensen jaarlijks of zelfs halfjaarlijks als salaris op hun rekening bijgeschreven zien worden. En dat zonder dat ze ongelooflijk veel herrie maken en bakken (ultra)fijnstof over hun werkplek uitstoten. En zonder dat er tientallen miljoenen aan investeringen nodig zijn om zo’n bedrag te verdienen.

Zuid-Limburg loopt al jaren fors achter als het om de gezondheid van zijn bevolking gaat. Had die bijna honderd miljoen daar maar in geïnvesteerd. In de zakenwereld heet een business als MAA een dood paard. Maar nee, de provincie Limburg ziet het vliegveld als onmisbaar voor de infrastructuur van de regio. Ondertussen hebben – en niet alleen als gevolg van corona – bibliotheken en cultuur in het algemeen het in de provincie al jaren moeilijk. En oh, ik vergeet het profvoetbal. Persoonlijk zie ik het behoud van leven voor die sectoren wel als noodzaak voor een goede, vooral gezonde en sociale en intellectuele en daarom ook economische infrastructuur. Stel, ik zeg uitdrukkelijk stel, dat de provincie al die miljoenen voor MAA in de vier professionele voetbalclubs had geïnvesteerd en na tien jaar zou dat nog altijd niet hebben geresulteerd in een landskampioenschap, wat zou Van Geel haar dan geadviseerd hebben?

Lees vorig bericht

Uitgelicht: VV RVU, Ruggesteun en supermarkten tijdens corona

Lees volgend bericht

Kijk terug: Meer bekeken – de Maas komt