Gemeente Meerssen hijst de Mensenrechtenvlag

Donderdagochtend is in het kader van de internationale Dag van de Mensenrechten in de gemeente Meerssen de Mensenrechtenvlag gehesen. Het is een kleurige vlag waarmee de gemeenten en antidiscriminatie organisaties aandacht vragen voor gelijkheid van ieder mens op deze aarde. De vlag is donderdag op veel plaatsen in Nederland gehesen.

“Mensenrechten een kostbaar goed”
Mensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar nog dagelijks staan deze rechten wereldwijd ter discussie. Ook in ons veilige, democratische Nederland. Om te laten zien dat de mensenrechten belangrijk zijn, lanceren de Nederlandse anti-discriminatievoorzieningen de Mensenrechtenvlag. Wethouder Rein Dupont: “Met het hijsen van deze vlag laten we zien dat ook de Gemeente Meerssen gelooft in gelijkwaardigheid voor iedereen. Mensenrechten zijn een kostbaar goed. Die moeten we niet vanzelfsprekend nemen, maar juist koesteren. Op een dag als vandaag staan we daar nog eens extra bij stil.”

Ontwerp van de vlag
De Mensenrechtenvlag heeft een doordacht ontwerp. Als mensen hebben we meerdere dingen die ons verbinden: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we ook kunnen zijn qua uiterlijk: we hebben allemaal DNA. De ontwerper ging met dit idee aan de slag en nam de vorm van een DNA-streng, die aan een wokkel doet denken, als uitgangspunt. Dit combineerde hij met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel). Zo ontstond de Mensenrechtenvlag. De vlag legt niet de nadruk op waarin we verschillen, maar vooral op wat we met elkaar gemeen hebben, wat we delen en wat ons verbindt.

Lees vorig bericht

Kijk terug: Meer bekeken – de Maas komt

Lees volgend bericht

Kennismaking met online lezen in de TijdschriftenBieb