Wensen

Dat je op nieuwjaarsdag ’s morgens de koelkast opentrekt en dat je hand zich niet naar het pak yoghurt maar naar de fles witte wijn beweegt, dan weet je waar je de avond tevoren druk mee bent geweest. Het is overigens het minste van alle ongemakken waarmee je een dag, zeg maar het jaar, kunt beginnen. Ik heb een levendige fantasie dus ik zal je besparen welke dat allemaal kunnen zijn. Lees de app van je krant maar. De top vijf van de in 2020 meest gelezen berichten op de site van Meer Vandaag was: 7-Jarig meisje vermist, Dode door ongeval, Eerste coronabesmetting, Overval bij bedrijf en Politie onderzoekt schietincident. Vreemd: aan het begin van het jaar kijken we hoopvol uit naar al het goede dat het ons kan brengen en als het voorbij is hadden we het meest belangstelling voor wat er fout ging.

In de aanloop naar oudjaarsdag was de buurtvereniging ons sterretjes, prosecco en kaasjes komen brengen. Om twaalf uur hebben we vanaf de voordeur onze buren van de Humcoverstraat een Zalig Nieuwjaar toegewenst. En we stuurden elkaar allemaal een vrolijke selfie. Verder hadden we een rustige jaarwisseling. Het kleinste, fanatiek puzzelende kleinkind had ons geïnspireerd. De tafel lag bezaaid met stukjes. Wel erg aanstellerige stukjes, vond ik. Ooit hadden puzzelstukjes allemaal dezelfde vorm. Twee uitstulpingen op de X-as en twee instulpingen op de Y-as. Of omgekeerd. En even groot. Het gedoe begon met stukjes met drie uitstulpingen en een instulping, bijvoorbeeld. Niet allemaal even groot. Maar nu in de samenleving de individualisering genadeloos heeft toegeslagen, moeten opeens ook alle puzzelstukjes een geheel eigen identiteit. Waren de stukjes van vroeger soldaatjes in het gelid, in de stukjes van nu zie ik dansers in een free style jazzballet. De choreograaf: Hoe voel je je? Druk jezelf uit! laat zien wie je bent! Je mag er zijn! schaam je niet! Trek je niets van anderen aan! Maar, al die stukjes werden samen toch nog één mooie, grote plaat. Da’s dan wel weer heel knap.

Heb ik nog wensen voor 2021? Ik hoor het jullie vragen. Zeker heb ik wensen. Er springen er twee uit. Allereerst moet La Corona snel de wereld uit. Ik kan niet wachten op mijn prik. Ik begin genoeg te krijgen van steeds maar behoedzaam te moeten leven. Ik doe het hoor en ik houd dat ook beslist goed vol, maar het kan allemaal zoveel leuker zijn. Dat geldt ook voor Maastricht Aachen Airport. Met dat terrein is zoveel leukers te doen. Pieter van Geel heeft zijn advies een maand uitgesteld. Ik wens vurig dat van uitstel afstel komt. Dat hij zijn opdracht teruggeeft aan de provincie wegens niet te doen: gevangen zitten tussen de gezondheid van omwonenden, het welzijn in Zuid-Limburg en de opdracht die vliegwei open te houden. Hoeveel ernstig slaapverstoorden mag die kosten? Het kan niet anders of de man zit in een spagaat en dreigt langzaam van onder naar boven in te scheuren. Dat wens je niemand toe.

Lees vorig bericht

IKL plaatst nestkasten voor steenuil in gemeente Meerssen

Lees volgend bericht

Coronacijfers: 101 besmettingen in Meerssen, cijfers dalen