Gedeputeerde geeft tijdens themabijeenkomst duidelijkheid toekomst Meerssen

Gedeputeerde Dritty heeft dinsdagavond tijdens een themabijeenkomst antwoord gegeven aan de gemeenteraad op de vele vragen die gerezen waren naar aanleiding van een brief van de Provincie. In deze brief gaf de Provincie te kennen om samen met de gemeente Meerssen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken de toekomst van Meerssen te willen onderzoeken. De gemeenteraad van Meerssen voelde zich hierdoor echter overvallen.

Meerdere gesprekken sinds 2016
Tijdens de bijeenkomst bleek dat Meerssen al sinds 2016 meermaals heeft gesproken met de Provincie over de toekomst. De provincie heeft afgelopen tijd echter ook gezien dat Meerssen vooral worstelt met het nemen van een besluit en wil daarom graag hierbij helpen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zal hierbij een vinger aan de pols houden.

Vrijwillig maar niet vrijblijvend
Dritty probeerde vooral de angst weg te nemen dat de provincie aan Meerssen een herindeling wil opleggen. Volgens de gedeputeerde stond de wet ARHI, die gaat over herindelingen, hier absoluut los van. De gedeputeerde stelt dat het aanbod van de provincie vrijwillig is, maar niet vrijblijvend. “Er zal hoe dan ook een variant gekozen moeten worden en deze zal vóór de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 bekend moeten zijn, zodat de nieuwe raad met een schone lei kan beginnen.”

Provincie eist enige snelheid
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de Provincie spoedig een antwoord verwacht van Meerssen. De deadline van 15 januari bleek echter niet meer haalbaar. De provincie heeft intussen alle buurgemeenten ingelicht over de situatie in Meerssen. Deze laten echter weten dat Meerssen nu eerst zelf aan zet is. Het is nu afwachten of de gemeenteraad ingaat op het aanbod van de Provincie.

Lees vorig bericht

Documentaire: wij zijn koloniekinderen

Lees volgend bericht

Plant