VoorleesExpress gestart in Gemeente Meerssen

Afgelopen maandag is in de Gemeente Meerssen de VoorleesExpress van start gegaan. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 t/m 8 jaar die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt een vrijwilliger bij hen thuis. De vrijwilliger leest voor, speelt taalspelletjes en verkent samen met het gezin de bibliotheek. De vrijwilliger helpt de ouders om taal en leesplezier een vaste plek in het gezin te geven. Op de foto is te zien hoe burgemeester Clermonts online het startsein geeft voor de start van de VoorleesExpress.

Subsidie provincie en gemeente
Eind 2019 verleenden de Gemeente Meerssen en de provincie Limburg subsidie voor het project. De VoorleesExpress wordt uitgevoerd door Bibliotheek Meerssen in samenwerking met lokale scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De Gemeente Meerssen is blij met de samenwerking.

“Lezen en voorlezen belangrijk”
Burgemeester Clermonts: “Lezen en voorlezen is zó belangrijk. Het brengt je kennis, leesvaardigheden worden getraind, je taalgevoel wordt gestimuleerd, het geeft ontspanning én afleiding. Zeker in deze moeilijke tijd, waarin veel van ouders wordt gevraagd als plaatsvervangend juffen en meesters. De vrijwilligers van de VoorleesExpress zorgen voor dat éxtra steuntje in de rug in coronatijd, maar zeker ook daarbuiten. Een mooi initiatief! Een lichtpuntje voor gezinnen, voor kinderen!”

Vrijwilligers
Door corona liep de start van de VoorleesExpress vertraging op, maar toen de vacature voor vrijwilligers geplaatst was, ging het snel. Binnen twee weken had de bibliotheek twaalf nieuwe vrijwilligers gevonden. ‘Dit is hartverwarmend’, zegt projectleider Ilona van Reijen. “Geweldig dat zo veel vrijwilligers het in deze tijd aandurven om met de gezinnen aan de slag te gaan.”


Bezoeken van gezinnen
Tijdens de gezinsbezoeken zag van Reijen hoe belangrijk de VoorleesExpress is. “Je komt bij gezinnen waar ouders het lastig vinden om hun kinderen te begeleiden met schoolwerk. Ouders zijn blij met de extra aandacht en ondersteuning, zeker in deze moeilijke tijd.” Ook merkte zij hoe erg de kinderen hun meesters en juffen en hun vriendjes en vriendinnetjes missen. “Zij waren blij om ons te zien. Om even contact te hebben met iemand van buiten het gezin.”

Enthousiasmeren en leren
Vrijwilligster Lea Jaspar vertelt waarom zij meedoet aan het project: “Mijn moeder kon mijn honger naar verhalen niet stillen. Pas later realiseerde ik mij hoe belangrijk taal is. Het is hét instrument om je behoeftes, ideeën en dromen te delen. Een ander te raken, te enthousiasmeren of van die ander te leren.” Brigitte Rezk-Kicken vult aan: “De VoorleesExpress maakt kinderen vele taalervaringen rijker, zodat ze met meer zelfvertrouwen verder op pad kunnen gaan.” Of ze het niet spannend vindt om nu bij een gezin thuis te komen? “Ik vind het juist een voorrecht om in deze hectische tijd iets voor een ander te mogen betekenen.” De vrijwilligers en deelnemers volgen de richtlijnen van de rijksoverheid.

Lees vorig bericht

Inwoner Schietecoven: “de overlast is voor ons onleefbaar”

Lees volgend bericht

“Is dat noe leuk?”