Sluiten

We hadden voor een dag of drie, vier twee kleinkinderen van zeven en tien over de vloer. Het was om hun papa en mama een paar dagen rust te geven. Dat was onderhand wel nodig. Ze hadden ook schoolwerk bij zich. Wijzelf zijn nog van de generatie die bewust heeft meegemaakt dat school niet per se leuk hoeft te zijn. Een som was een som en je telde op, trok af, vermenigvuldigde en deelde en echt niet altijd dat het een lieve lust was. Je schreef je vingers blauw of rekende hoofd. En als je dictee had, dan was het een half uur doodstil in de klas. Koppen dicht en schrijven. Je kon vooraf uittekenen wie er geen, een, vijf, zeven, of vijfentwintig fouten zou hebben. Dus waarom was het nodig, dat dictee? Nou, omdat school niet per se leuk hoeft te zijn, natuurlijk. Nu maakten we kennis met sommen, verpakt in lieve, zachte woorden als verdubbelen (cijfer keer twee) en halveren (cijfer door twee) en met dictees met weetwoordjes als a | po | theek en py | ja | ma. De kinderen deden geweldig hun best. Wel kregen ze halverwege de logeerpartij last van heimwee. Er staat veel spanning op die kinderen, van al dat ophokken en hun vriendjes missen. Neem dat maar van mij aan. Daar zijn we nog niet klaar mee. Niet dat het leven altijd leuk moet zijn. Maar dit?

Weinig tijd dus om het advies van Van Geel over Maastricht Aachen Airport te lezen. Uit de media pikte ik op dat hij zei dat hij de kool én de geit had moeten beschadigen. Dat klonk in ieder geval erg creatief. Maar ook: en als we huizen zouden slopen (herstructureren van woonkernen) zou MAA best groei kunnen verdienen. En ook als vliegtuigen stiller zouden worden. En als er niet in de randen van de nacht gevlogen zou worden. Het zou allemaal een behoorlijk aantal zwaar slaapgestoorden schelen. Er hing rond dat clustertje deeladviezen een zware geur van hysterisch wensdenken. In het advies ook aantallen passagiers en hoeveelheden vracht die hun oorsprong vinden in bestuurlijke koortsdromen. Dat herstructureren van Geverik en Schietecoven doet me denken aan het slopen van dorpen om uitbreiding van de bruinkoolmijnen bij onze oosterburen en uitbreiding van de Antwerpse haven bij de westerburen mogelijk te maken. En daar kun je nog van zeggen dat er een groot economisch belang mee gediend is.

Maar MAA stelt economisch gewoon helemaal niks voor en helpt tot nu toe de provincie enkel langzaam van een deel van haar overigens riante reserves af. De kans dat die vliegwei ooit nog bij gaat dragen aan de nationale of regionale economie is zo goed als nul. Met al het gemeenschapsgeld dat in dat zwarte gat verdwijnt, kan ook andere en voor iedereen gezondere werkgelegenheid worden gecreëerd. Vliegen was ooit romantiek – krachtige machines, verre reizen, luxe en comfort, verliefd op de captain, de machtige man op de bok – en ook daarvoor moet ruimte zijn. Maar het wordt tijd dat die sector nu eindelijk eens met beide benen op de grond komt. Houd op met zweven. Je maakt herrie, je vervuilt en je hangt zwaar naar adem happend in de touwen. Laat covid-19 niet zozeer de aanleiding zijn de scholen tijdelijk te sluiten maar wel MAA definitief. Over en sluiten. Daar gaat op termijn helemaal niemand last van hebben. Hooguit wat verstokte en verdwaalde romantici die over de diepe zakken van de provincie Limburg gaan.

Lees vorig bericht

“Is dat noe leuk?”

Lees volgend bericht

Nieuwe wethouders geïnstalleerd