Luchtvaartongeval: “Dit is niet zomaar een incident”

De Alliantie Tegen Uitbreiding Maastricht Aachen Airport laat in een reactie weten dat het luchtvaartongeval van zaterdagmiddag niet zomaar een incident was. Volgens hun is de ligging van luchthaven Maastricht Aachen Airport volstrekt ongeschikt voor groot luchtverkeer. Het incident laat zien dat MAA wanhopig op zoek is naar klanten en dat ze niet terugschrikken voor het aantrekken van obscure maatschappijtjes met verouderde toestellen die een duidelijk risico vormen, aldus Alliantie Tegen Uitbreiding MAA.

Verouderd toestel
Het vliegtuig dat afgelopen zaterdagmiddag voor vliegende brokstukken zorgde was een Boeing 747. Volgens de Alliantie gaat het om een vijfde hands toestel dat al dertig jaar oud is en motorproblemen heeft. Het vrachttoestel is van chartermaatschappij Longtail Aviation. De Alliantie laat weten dat deze ‘nieuwe klant’ van MAA hun al de afgelopen weken was opgevallen vanwege het exceptionele lawaai dat afkomstig is van de oude Boeings.

Ongeschikt
Volgens de Alliantie is MAA het best geschikt als klein verkeersvliegveld, mede vanwege de ligging in de bebouwde kom. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat zo’n kleine regionale luchthaven voor de Limburgse welvaart ook nog eens veel beter is dan het huidige gebruik van MAA, aldus de Alliantie Tegen Uitbreiding MAA.

Provincie moet verantwoordelijkheid nemen
In hun reactie laat de Alliantie weten: “Misschien kan de Provincie Limburg als eigenaar van de luchthaven op basis van een rationele afweging eens zijn primaire verantwoordelijkheid overwegen: de bescherming van de veiligheid en gezondheid van de bevolking rondom de luchthaven.”

Luchtvaartongeval
Zaterdagmiddag 20 februari vloog een vrachtvliegtuig over Meerssen. Kort na het opstijgen op MAA vloog één van de motoren van het vliegtuig in brand. Hierdoor zijn brokstukken naar beneden gevallen en in Meerssen terecht gekomen, voornamelijk bij de st. Josephstraat en de Bunderstraat. Twee personen zijn licht gewond geraakt en er is veel materiële schade, waaronder beschadigde daken, zonnepanelen en auto’s.

Lees vorig bericht

De onderzoeksraad voor Veiligheid start onderzoek

Lees volgend bericht

Vliegtuig verliest metaaldelen boven Meerssen