‘Een op de drie gemeenten lukte het niet om een sluitende begroting te maken’

Een op de drie gemeenten lukte het niet om sluitende begroting voor 2021 te maken. Dat schrijft NRC. In totaal zou het gaan om 120 gemeenten. Meerssen kampte vorig jaar ook met grote tekorten, maar het lukte de nieuwe coalitie om de begroting toch sluitend te krijgen.

Grootste tekorten in sociale tekorten
Jeugdzorg, bijstand en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zijn de grootste pijnpunten voor gemeenten. Op deze onderdelen hebben gemeenten de grootste tekorten. In 2015 werden deze taken overgedragen van het Rijk naar gemeenten.

Impact van coronacrisis
Volgens het onderzoek van NRC wordt door corona de situatie verslechtert. In veel toezichtsbrieven, dat zijn de brieven die provincies sturen als reactie op een begroting van een gemeente, wordt gewaarschuwd dat gemeenten hier geen rekening mee houden in hun begroting. Maar ook met betrekking tot andere taken die gemeenten binnenkort krijgen wordt gewaarschuwd. De omgevingswet en de uitvoering van het klimaatakkoord, komt ook deels op het bordje van de gemeente. De omgevingswet is een wet die ervoor moet zorgen dat er minder complexe regelgeving komt rondom het beheer van de leefomgeving.

In de begroting van Meerssen wordt over de omgevingswet geschreven dat de gemeente op een aantal onderdelen van de wet zal samenwerken met de gemeente Maastricht.

Lees vorig bericht

Opnames korte psychologische horrorfilm ZWIJG in Geulle

Lees volgend bericht

Het nieuws besproken: zogturbulentie en subsidies