Commotie over vergadertechnieken tijdens raadsvergadering

Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond is er een proef uitgevoerd om effectiever te vergaderen. Zo kregen raadsleden minder spreektijd voor hun tweede termijn en was er een limiet gesteld aan het aantal interrupties. Oppositiepartij BRUG-M was het niet eens met de gang van zaken rondom de proef en het aanpassen van de regels. Volgens hen is het aanpassen niet democratisch verlopen. De partij overwoog de vergadering te verlaten, maar na een schorsing bleven zij de vergadering bijwonen.

Minder interrupties
Een van de aanpassingen in deze proef is het maximaal 5 keer interrumperen per onderwerp. BRUG-M laat bij monde van Jan Gulikers en Gerrit van der Bijl weten dat het een te zwaarwegend onderwerp is om dit zonder raadsbesluit door te voeren. Gulikers maakte nog duidelijk dat hij zich niet liet beïnvloeden door dit besluit.

‘Maatregelen niet nodig’
Andreas Pohle van KIJK!!! geeft als weerwoord: “ik kan het me voorstellen dat de heer Gulikers het zo heeft ervaren. We kunnen het niet in een raadsvoorstel indienen omdat we het eerst moeten testen.” Volgens Gulikers heeft burgemeester Clermonts tijdens de vergadering van alle fractievoorzitters gezegd dat deze maatregelen niet nodig zijn. Van der Bijl van BRUG-M stelde voor om de discussie te verplaatsen naar het moment dat er een raadsvoorstel in de raad ligt.

Monddood
Gruyters van oppositiepartij PGM het Origineel staat achter de proef, maar “wil niet monddood worden gemaakt.” Burgemeester Clermonts die als voorzitter de vergaderingen leidt maakte duidelijk dat de raad zelf over hun vergadertechnieken gaat. Vervolgens is er gestemd over de vraag wie van de raadsleden achter de proef staan, hier was een meerderheid voor en ging de proef door.

Foto: archief

Lees vorig bericht

Barcelona nieuwe bestemming vanaf MAA

Lees volgend bericht

Wim van Meijgaarden in eerste “Biekletse”