Witte Pasen?

Het weer gaat alle kanten op. Vorige week bereikte het kwik nog zomers waarden van 25 graden en was er sprake van een zomerse dag. Nu gaat het weer een totaal andere kant op en lijkt het er op dat de winter weer even van zich laat horen.

April doet wat hij wil
April is van oudsher de maand dat allerlei weertypen gelijktijdig kunnen voorkomen. Het is immers een van de maanden die zich tussen de winter en de zomer bevindt. De zon krijgt steeds meer kracht en onder andere het zeewater is nog koud. In deze mix spelen zich allerlei weerkundige fenomenen af die kunnen zorgen voor uitersten. Ook de klimaatverandering kan een rol spelen.

Pasen
Zeker op Paasmaandag krijgen we een ander weertype. Paaszondag komt het kwik nog uit rond de 9 graden. Daarna wordt behoorlijk koude lucht aangevoerd die de temperatuur niet boven de 6 graden laat uitkomen. Normaal voor deze tijd van het jaar is 14 graden. In de koude lucht kunnen zich ook gemakkelijk buien ontwikkelen met winterse ingrediënten. Vooral op Paasmaandag kunnen we dergelijke buien verwachten. Hierin kunnen hagel en natte sneeuw voorkomen. In de nacht kan het licht vriezen er is er zelfs kans op een dun wit laagje sneeuw.

Verleden
Het kan altijd nog extremer. In 1970 viel op maar liefst acht dagen sneeuw in De Bilt en op 6 april van dat jaar sneeuwde het in het noordoosten van het land 15 uur. In Eelde ontstond een sneeuwdek van wel 5 cm. Op 11 april 1978 viel op veel plaatsen een pak sneeuw van meer dan 10 cm en in het Zeeuwse Renesse zelfs 20 cm!

Lees vorig bericht

Tim Zeegers krijgt profcontract bij MVV

Lees volgend bericht

Meer Actueel week 13-2021: Sloop en bouw woningen & schadeafhandeling vliegtuigongeluk