Oud-wethouder Dupont was bestuurder tijdens omstreden gronddeal Venray

Oud-wethouder Dupont was lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Peel en Maas tijdens de omstreden gronddeal tussen het Waterschap en CDA-wethouder Jan Loonen en familie in Venray. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Hoffmann in opdracht van het Waterschap. Dupont was niet intensief betrokken bij de onderhandelingen voor de deal, maar zat tijdens de periode dat de deal werd gesloten in het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Peel en Maas. In januari publiceerde NRC een artikel over deze gronddeal en een aantal dagen later nam Dupont ontslag als wethouder van Meerssen. Dupont laat aan Meer Vandaag weten dat dit niet de reden is dat hij is opgestapt.

Herinrichting Loobeek
Het toenmalig Waterschap Peel en Maas startte het project ‘Herinrichting Loobeek.’ De beek zou meer ruimte moeten krijgen om te meanderen. Maar om dat te laten doen was er ruimte nodig. Rond de beek lagen stukken grond die in handen waren van boeren. Een van die boeren was CDA-wethouder Jan Loonen. Op 18 maart 2015 waren er Waterschap verkiezingen, een maand daarna treedt het nieuwe Dagelijks Bestuur aan. Daarin zit ook Rein Dupont, die lid is van het CDA en woont in Oostrum (Venray).

Netwerk
Er was volgens een ander bestuurslid geen portefeuillehouder Grondzaken waardoor die volgens protocol bij de voorzitter en secretaris kwam te liggen. Driessen, oud-gedeputeerde van de provincie is op dat moment waarnemend voorzitter van het Dagelijks Bestuur (DB) In april 2016 doet Joke Kersten de onderhandelingen met Jan Loonen namens het waterschap. Maar nadat de onderhandelingen moeilijk verlopen neemt Ger Driessen (oud gedeputeerde van het CDA) de zaak over. In het rapport deelde Dupont mee “dat hij dacht dat de heer Driessen ‘gebruik heeft gemaakt van zijn netwerk’”.

Wethouder Jan Loonen in Venray (Foto: Gemeente Venray)

37 hectare grond
De deal, die uiteindelijk onder tijdsdruk van het opgaan van het Waterschap Peel en Maas in het Waterschap Limburg, gesloten wordt gaat over 37 hectare grond die naar Loonen gaat. Volgens bureau Hoffman, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, is Loonen bevooroordeeld op het punt van de compensatie. Omdat de landbouwgrond van dat gebied het predicaat natuur krijgt worden de gronden financieel minder waard. Hierdoor wordt de grondprijs voor Loonen een half miljoen euro goedkoper dan dat hij deze als landbouwgrond zou verkopen. Loonen krijgt compensatie omdat hij grond van een lagere waarde terugkrijgt dan dat hij inbrengt, hij krijgt meer compensatiegrond dan andere boeren.

“Zijn gevoel is dat de uiteindelijk gesloten overeenkomst een ‘nette deal’ is”

Onderzoekers over gesprek met Rein Dupont

‘Nette deal’
De heer Dupont deelde de onderzoekers mee “dat zijn gevoel is dat de uiteindelijk gesloten overeenkomst een ‘nette deal’ is. Volgens hem bestond de overeenkomst uit een stuk afwaardering en een stuk verkoop, wat niet anders is dan anders.” Het aantal hectare was echter groter dan ‘normaal’. Maar om een goed beeld te krijgen moet volgens de heer Dupont vooral gekeken worden naar de waarde van de grond en niet naar het aantal hectare. (…) Dupont deelde verder mee “dat om te beoordelen of er overbedeling heeft plaatsgevonden er gekeken moet worden naar alleen de ingeleverde en aangeboden landbouwgrond. Wanneer op deze manier naar de transactie wordt gekeken dan is er 26,9 hectare landbouwgrond van de familie Loonen afgewaardeerd, tegenover 31,96 hectare landbouwgrond die ze hebben verkregen.” Aldus de onderzoekers.

Loobeek (Foto: Waterschap Limburg)

Wachtgeld
De zaak is aan het rollen gekomen nadat NRC op 8 januari van dit jaar een artikel publiceert over de zaak. Op 13 januari dient Rein Dupont per direct zijn ontslag in vanwege persoonlijke omstandigheden. De oud-wethouder laat aan Meer Vandaag weten dat hij niet is opgestapt vanwege deze transactie. Hij blijft bij zijn verklaring dat hij is opgestapt vanwege privéredenen. Daar wil de oud-wethouder het verder bij laten. Dupont was sinds eind oktober wethouder in Meerssen. In februari ontstaat er ophef over het wachtgeld van de oud-wethouder. Omdat hij 10 jaar werkzaam was bij het Dagelijks Bestuur van het Waterschap en daarna wethouder werd in de gemeente Meerssen krijgt Dupont, betaald door de gemeente Meerssen, wachtgeld tot aan zijn pensioenleeftijd. Dat is eind mei 2025. De totale kosten zouden € 283.300 bedragen.

Lees vorig bericht

Scooterrijder gewond bij botsing Tussen de Bruggen

Lees volgend bericht

Het ‘verstopte’ beeld in de Vredeskapel