Onderzoek campings: transformeren naar Tiny Houses, woningen of campercampings

In opdracht van de provincie is er een onderzoek uitgevoerd naar de campings in de gemeente Meerssen. Camping de Boskant en camping Geuldal deden niet mee aan dit onderzoek. Camping Meerssen, Geul en Bos en d’n Uul deden wel mee. Het onderzoek concludeert dat de campings moeten transformeren om de vitaliteit van de bedrijven op orde te houden.

Overlast door snelweg
Camping Geul en Bos aan de Houthemerweg is volgens het onderzoek goed bijgehouden. Echter, de voorzieningen van de camping zijn gedateerd. Onder de voorzieningen vallen onder andere het sanitair, de receptie en de horecagelegenheid. De camping ligt in de buurt van de autoweg A79. Volgens het onderzoek is de geluidsoverlast samen met de verouderde voorzieningen reden voor de lage bezettingsgraad van de camping. Doordat het probleem met de geluidsoverlast niet op te lossen valt, gaat het onderzoek ervan uit dat de komende jaren de bezettingsgraad niet gaat stijgen. “De camping zit min of meer aan het einde van zijn productlevenscyclus…” valt te lezen in het rapport.

Tiny Houses
De onderzoekers hebben een aantal oplossingen voor het levend houden van de camping bedacht. Zo is er de mogelijkheid om Tiny Houses of een zonnepark deels aan te leggen op het terrein van de camping. Voor een zonnepark moet echter eerst onderzoek worden gedaan. Het plaatsen van Tiny Houses zou ook onder voorwaarden moeten, zo moet het tijdelijk zijn (max. 15 jaar) en moet er vervolgens natuur worden gerealiseerd. Het verkopen van de camping en er vervolgens een campercamping van maken ligt ook op tafel. Echter, blijft in dit geval het probleem van geluidsoverlast door de nabije autoweg.

Woningen afgewezen
Camping Meerssen ligt op een steenworp afstand van de camping Geul en Bos. De eigenaren van de camping zijn op leeftijd en hebben de camping in de stille verkoop gezet. In najaar van 2020 waren er geen serieuze kopers. De camping heeft 30 plaatsen en 2 chalets. De onderzoekers houden hier de mogelijkheid voor Tiny Houses ook open. Verder werd er gedacht aan het plaatsen van woningen, maar dit voorstel is afgewezen door de gemeente. Dit komt omdat de gemeente in het buitengebied geen nieuwe woningen wil bouwen. Net als bij camping Geul en Bos wordt voor camping Meerssen de mogelijkheid tot het realiseren van een campercamping open gehouden.

Permanente bewoning
In Ulestraten ligt Camping D’n Uul. Deze camping kent vrijwel alleen jaarplaatsen. 60 van de 120 plaatsen zijn momenteel bezet. De omzet is volgens het onderzoek vrij stabiel, maar vergeleken met de omvang van de camping laag. De ondernemer van de camping ziet weinig heil in het vitaliseringstraject dat werd aangeboden. De gemeente heeft een zogenoemde flexactie recent gehouden waarbij onrechtmatigheden werden geconstateerd op het gebied van brandveiligheid en het nachtregister. Via het nachtregister wordt bijgehouden wie zich op de camping bevindt. De onderzoekers schrijven verder dat de gemeente indien nodig ook kunnen handhaven op permanente bewoning. De ondernemer geeft aan dat er ongeveer 10 mensen vaak zijn, maar dat ze ergens anders zijn ingeschreven en verwacht dan ook geen problemen. Verder is het voor de eigenaar een voorwaarde dat als hij de camping verkoopt, hij de aankoopwaarde terug zal willen.

In gesprek
De onderzoekers concluderen dat bij camping Geul en Bos en camping Meerssen ontwikkeld kan worden naar campercampings. Als advies wordt gegeven dat de gemeente Meerssen en de provincie samen alle opties eens moeten verkennen. Vervolgens kan de gemeente in gesprek gaan met de ondernemers over de toekomst van hun bedrijf. Mocht hieruit niks voortvloeien, dan moet er geconstateerd worden dat het niet gelukt is om deze bedrijven te vitaliseren of te transformeren.

Lees vorig bericht

Walking football in Ulestraten

Lees volgend bericht

Unieke gebeurtenis in de blaasmuziek wereld