Nieuwe toekomst voor Sint Agneskerk

St. Agneskerk Bunde

Rectificatie: Meer Vandaag plaatste eerder een artikel over “Nieuwe toekomst voor Auw Kerk” dit had “Sint Agneskerk” moeten zijn. De overige info in het artikel klopt wel.

De Sint Agneskerk in Bunde moet weer een multicultureel centrum gaan worden. Dat is de wens van de stichting die zich daarvoor inzet. Dat kan niet zo maar. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de ombouw van de kerk tot een multifunctioneel centrum mogelijk is voor een bedrag van circa 1,8 miljoen euro.

Kerk
In Bunde heeft al jarenlang de Auw Kerk gefunctioneerd als gemeenschapshuis, een mooi gebouw, maar eigenlijk te klein voor grotere evenementen en opvoeringen van muziekgezelschappen. In 2019 is derhalve gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden om de huidige St. Agneskerk om te bouwen tot een multifunctioneel centrum.

Besparing
Volgens berekeningen uit het haalbaarheidsonderzoek zou de verbouwing circa 1,8 miljoen euro moeten gaan kosten. Insteek is dat 1/3 van deze kosten voor rekening van de gemeente zou moeten komen. De Provincie Limburg zou dan ook 1/3 van de kosten op zich moeten nemen en de rest van het bedrag zal door de kwartiermakers c.q. beheerstichting opgehoest moeten worden. Een bijdrage van 1/3 van de kosten komt neer op € 600.000,–.
Dit bedrag zal de gemeente dan voor haar rekening moeten nemen. De verkoop van de Auw Kerk zou de gemeente een besparing kunnen opleveren. Indien het pand verkocht wordt levert dit een eenmalige bijdrage op. Momenteel
kost het in stand houden van de Auw Kerk de gemeente jaarlijks een bedrag van circa € 72.000,–.

Raad
De nood aan een multifunctioneel centrum in Bunde is hoog. Momenteel bestaat er eigenlijk geen alternatief voor verenigingen en bijvoorbeeld de harmonie. Ook de horecagelegenheden in Bunde zijn niet toereikend om dit probleem op te lossen. De raad zal op 17 juni tijdens de raadsvergadering een beslissing moeten gaan nemen hoe het toekomstplan van de Auw Kerk eruit gaat zien en daarmee ook de voorzieningen voor het Bundense gemeenschapsleven.

Lees vorig bericht

Brainstormlunch over Walking Football op sportpark RKUVC

Lees volgend bericht

Kaderbrief: college hoopt op geld vanuit Den Haag