Lokale omroep Meerssen bestaat 20 jaar

De lokale omroep van de gemeente Meerssen, Meer Vandaag en diens voorganger RTMe Meerssen bestaat 20 jaar. Precies 20 jaar geleden in 2001 kreeg RTMe als eerste de zendmachtiging. De eerste jaren bestond de lokale omroep alleen uit een radiozender. De jaren daarna werd dit uitgebreid met Tekst TV, tv en app. In 2002 begon RTMe daadwerkelijk met uitzenden. In 2016 kreeg Meer Vandaag de zendmachtiging en volgde daarmee RTMe op. Het verhaal van de omroep begint in 1998.

1998 tot officiële start in 2002
De gemeente bood de stichting RTMe een pand aan gelegen aan de Markt en het Commissariaat voor de Media gaf haar goedkeuring. In 1998 kwamen een aantal mensen bij elkaar in het bestuurscentrum van de gemeente Meerssen. Zij waren door de toenmalige wethouder Volders uitgenodigd om eens de mogelijkheden te onderzoeken inzake de oprichting van een lokale omroep in Meerssen. Eerdere pogingen hadden tot dan toe geen succes gehad. Pierre Houben, Roger Zambon, Richard Rooijen en Adrie Vandewall namen na een aantal gesprekken deze uitdaging aan en gingen aan het werk, met ambtelijke ondersteuning vanuit het bestuurscentrum. Ze worstelden zich door een wirwar van regels heen en dit resulteerde uiteindelijk in het maken van het beleidsplan, aanvraag vergunning en het verkrijgen van een startsubsidie bij diverse instanties. In augustus 2000 werd de stichting onder de naam Stichting RTMe notarieel bekrachtigd. Het wachten was nu nog op een studio en de goedkeuring van het Commissariaat voor de Media. Beide beslissingen kwamen bijna gelijktijdig in 2001. De gemeente bood de stichting RTMe een pand aan gelegen aan de Markt en het Commissariaat voor de Media gaf haar goedkeuring. Ondertussen

De start van Tekst TV
Na diverse bestuursveranderingen maakte het bestuur zich sterk om samen met Wonen Meerssen te komen met een nieuw product, namelijk Tekst TV. Op donderdag 31 januari 2008 gaf de heer Luc van de Bergh van Wonen Meerssen het startschot voor dit nieuwe medium. Na een aanloopfase van 1 jaar werd Tekst TV voor ondernemers en verenigingen een media om hierop nieuwsberichten, evenementen aankondigingen en reclame-uitingen te plaatsen.

Start van bewegende beelden
In 2011 ging een pilot TV-programma van start. Eenmaal de kinderziektes een beetje ontgroeid, werden er wekelijks nieuwsoverzichten uit alle kernen van Meerssen geproduceerd en gepresenteerd in “Meerssen Actueel”. In 2012 werd het TV-programma uitgebreid met het informatief interview programma “Tijd voor Meerssen”. Ook voetbal en andere sporten kwamen op de TV aan de beurt. Zo werd in december 2012 de derby RVU – SV Meerssen in de 1e Klasse voor het eerst live uitgezonden en in mei 2013 de return. In 2014 wordt begonnen met het opnemen van “Meerssen Actueel” in de Bieb in Stella Maris.

RTMe en Marsna Magazine worden Meer Vandaag
Er zijn halverwege 2015 echter verwikkelingen gaande die in de hand werken dat vrijwel de gehele crew van RTMe verder wil gaan onder de naam Meer Vandaag waarbij inmiddels ook de online zender Marsna Magazine is aangesloten van wie het merendeel vrijwilligers van RTMe zijn geweest. De Meerssense lokale omroep Meer Vandaag heeft in 2016 bij het Commissariaat voor de Media een zendmachtiging aangevraagd. Nu was die machtiging die begin augustus 2016 verliept, in handen van RTMe. RTMe had eveneens al een aanvraag ingediend. De gemeenteraad in Meerssen meent unaniem dat de zendmachtiging voor de lokale omroep in de gemeente naar Meer Vandaag moet gaan. De huidige machtiging die in handen is van RTMe, verliep die zomer. Zowel RTMe, onder zijn nieuwe naam LPO Meerssen, als Meer Vandaag die al maanden met elkaar in conflict zijn, heeft een nieuwe zendmachtiging aangevraagd. Het Commissariaat voor de Media beslist uiteindelijk wie die krijgt. Als sprake is van meerdere partijen die een aanvraag indienen, zoals toen in Meerssen het geval was, vraagt het Commissariaat de gemeenteraad een advies uit te brengen. De gemeente doet dit en kiest daarbij voor Meer Vandaag. De raad sluit zich unaniem daarmee aan bij het college. Wethouder Berry van Rijswijk gaf eerder al aan dat het college hoopte dat de raad voor Meer Vandaag zou kiezen.

Divers scala aan programma’s
Meer Vandaag voorziet de inwoners van Groot Meerssen van beelden van een scala aan talkshows, evenementen en gebeurtenissen. Zo zijn er buiten Meer Actueel, opnames van Raadsvergaderingen, Gemeenteraadsverkiezingen, Biekletse, Uitgelicht, Tösje ôs gezag en gezjwege, Dodenherdenking, Bevrijdingsfeest, Jaarmarkten, Carnavalsoptochten, Sleuteloverdracht, Rabo Top 111, Leedsjeskonkoers, Blauw Sjuut, Grwat Meersje Alaaf (voorheen Grwatste Prinsepodium van Meersje), H. Missen (o.a. de Nachtmis), Kunstzinnig Meerssen, Sport (Voetbal, Marathon Meerssen etc.), Schuttersfeesten, Sinterklaas, Kerstconcerten, De Muzikale Toafel, Ut Zunneke, Ontmoetingspunt De Ketel vanaf december 2013 en Hoeskamer Bunde. Ook is er berichtgeving over Wateroverlast en Ruggesteun. Buiten dit alles zijn er veel foto’s te zien bij Meer Vandaag door fotograaf Karel Curvers.

Lees vorig bericht

Het nieuws besproken: Plannen St. Agneskerk definitief & Geulhof wordt in ere hersteld

Lees volgend bericht

Gloednieuwe ijssalon geopend in Rothem